Нарушаването на Конвенцията от Монтрьо противоречи на националните интереси и

...
Нарушаването на Конвенцията от Монтрьо противоречи на националните интереси и
Коментари Харесай

Костадинов в НС: Нарушаването на Конвенцията от Монтрьо противоречи на националните интереси-На живо

Нарушаването на Конвенцията от Монтрьо опонира на националните ползи и би било тежко интернационално закононарушение, което няма да бъде простено. Това съобщи в декларация от трибуната на Народно събрание водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов.

 

Повод за изявлението му са думите на военния министър Тодор Тагарев от понеделник пред военни разузнавачи, че “независимо от рестриктивните мерки на Конвенцията от Монтрьо България би трябвало да обезпечи опция на съдружниците да имат опция да ни оказват помощ в гарантиране на сигурността и защитата с разследващи средства и средства за дейно влияние, кинетично влияние тогава, когато това се наложи ”.

 

Костадинов напомни, че Конвенцията от Монтрьо е подписана оттогава четирите Черноморски страни за недопускане на милитаризацията на Черно море и че Турция може да затвори Проливите, в това число и за кораби на воюващи страни.

 

Според него, в обстановка, в когато има дейни военни дейности в Черно море, вкарването на флот на нечерноморски страни ще провокира съществено напрежение. Костадинов счита, че се приготвя установяването на американска Военноморски сили база край Бургас и предизвести ръководещите “да не си играят с огъня ”, с цел да не ескалира обстановката в Черно море.

 

Парламентът разисква план на декларация в поддръжка на участието на Украйна в НАТО.


В плана се показва, че 49 - то Народно заседание декларира, че най-прекият и мечтан път за възобновяване на мира в Украйна, Черноморският район и Европа, е цялостното и незабавното непринудено отдръпване на Руската федерация, отвън интернационално приетите граници на страните на всички наранени от нея суверенни страни.

 

Проектодекларацията получи утвърждение от парламентарната комисия по външна политика, а заместител - министърът на външните работи Тихомир Стойчев съобщи:

" Приемането на декларацията от висшия законодателен орган на България ще показва мощната политическа поддръжка за независимостта, суверенитета и цялата териториална целокупност на Украйна, която води битка против съветската експанзия, както и нейното суверенно право сама да дефинира своите договорености във връзка с гарантиране на сигурността. От срещата на върха във Вилнюс се чака да дефинира явен развой за присъединението на Украйна като, естествено, това може да стане действителност, тогава когато изискванията разрешат ".

По предложение на ГЕРБ-СДС в текста беше включено и осъждането на нуклеарния шантаж от страна на Русия, поради обстановката към АЕЦ " Запорожие ".

В седмичния дневен ред на депутатите е включено и разискване на проектозаконите за отбрана от домашно принуждение.

От ПП-ДБ оферират второ гласоподаване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашното принуждение. Към него е предлагането на Движение за права и свободи.

С предложенията на Българска социалистическа партия по закона за отбрана от домашно принуждение се цели да се даде бърза и ефикасна отбрана и помощ и поддръжка на потърпевшите от домашно принуждение или хора в риск. Създава се народен орган за съгласуваност, мониторинг и оценка на политиката и ограниченията за попречване на домашното принуждение. Предвижда се основаване и поддръжка на национална осведомителна система и народен указател със случаите на домашно принуждение.

Със законопроекта на ГЕРБ се предлага разширение на предметния обсег на закона и се усилват ограниченията за отбрана. Улеснява се и достъпът до правораздаване, като се планува молбата за формиране на произвеждане по издаване на заповед за отбрана да бъде препратена до съответния съд в период от 24 часа от направеното искане на потърпевшия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР