Поредно голямо дарение на фондация Българска Памет и Милен Врабевски

...
Поредно голямо дарение на фондация Българска Памет и Милен Врабевски
Коментари Харесай

Фондация Българска Памет за пореден път дари за хората в Мала Преспа

Поредно огромно подаяние на фондация " Българска Памет " и Милен Врабевски беше направено в албанската община Пустец в историческия регион Мала Преспа. От епохи там живеят доста българи. Те са носители на остарялото звучене на езика ни. Сградата на общината в село Пустец към този момент е актуализирана, дарението включва напълно нови мебели и компютри за администрацията.



Отвесни зелени скатове, обшити с каменни стени, огледани в Преспанското езеро. Това е първото ни усещане. Вит път ни водеше към село Пустец. Ако бяхме объркали посоката, щяха да ни упътят на български език.



" Още от десети век хората приказват български, остарелия език! ", възкликва Селим Ходжай, почетен консул на България в Албания.

От 10 века села по тези била и възвишения носят български имена. В тях живеят българи. Хора, които пазят обичаите ни, пазят традициите и историята ни. Пред общината в Пустец се бяха събрали доста хора в очакване кметът да одобри дарението.

" Дарението е под формата на 25 компютъра и 25 монитора, цялото нужно съоръжение, 44 бюра, 44 маси, 44 стола " споделя Александър Петров, фондация " Българска Памет ".

" Това подаяние съответствува с приключването на реконструкцията на постройката на общината. Това е огромна помощ за нас, защото опциите ни като община са лимитирани, помощта е добре пристигнала ", сподели Пали Колевски, кмет на община " Пустец ".

" Фондация " Българска Памет " се трансформира в може би един от най-големите вложители в региона ", разяснява Ивайло Киров, дипломат на България в Албания.

Дейността на доктор. Милен Врабевски и на фондацията в Албания има дълга история.

" Той беше индивидът, който оказа помощ за признаването на българското малцинство през 2017 година ", спомня си Софика Мале, фондация " Българска Памет ".

" С помощта отново на фондация " Българска Памет " ние отворихме неделни учебни заведения, където децата по желанието на техните майки и татковци, учат български ", сподели Димитри Никола, ръководител на сдружението за българо-албански връзки.

Животът на хората от региона постоянно е бил обвързван с приказното Преспанско езеро. Рибар ни качи на лодката си и отплавахме към остров Мали град. Мястото съгласно легендите се свързва с цар Самуил. Точно на входа на пещера, намираща се над каменистия бряг има черква от 14 век. Това място ти подарява същинско премеждие от дух и хубост!

Автор: Йордан Димитров


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР