Народното събрание трябва да направи всичко възможно, за да ограничи

...
Народното събрание трябва да направи всичко възможно, за да ограничи
Коментари Харесай

Божанков: Да махнем президентските квоти и други пълномощия

Народното заседание би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да ограничи пълномощията на президента Румен Радев - и има опция да отстрани част от тях без промени в конституцията или импийчмънт. Тази теза с заричане за законопроект изрече депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков в обществените мрежи.

" Президентът Радев отиде прекомерно надалеч. Но това се случи и тъй като законът го разрешава. Въпросът е какво ще създадем, с цел да не може никой да злоупотребява с власт в бъдеще ", отбелязва той.

Според него има три благоприятни условия за контриране на действащия президент и понижаване на президентската власт по принцип. Това е смяна на конституцията, процедура по импийчмънт и ограничение на законовите пълномощия на президента.

Първата алтернатива изисква 2/3 болшинство и е и дълъг, и комплициран развой. Управляващите не желаят импийчмънт, защото това " ще даде политически капитал на Радев ", а и той минава и през Конституционния съд. Остава третата алтернатива, която изисква нормално болшинство и смяна в законите, обобщава Божанков.

" Направих цялостен обзор на тези пълномощия и приготвих законопроект, който лишава квотите на президента в държавни регулатори и разнообразни органи ", отбелязва той. " Това сега е оправдано, само че незадоволително. "

И акцентира, че е нужно разделяне на управляващите. Дава и образец по какъв начин Радев е погазил това разделяне по време на ръководството си със служебни кабинети - той назначава тях, те назначават шефове на служби, той ги утвърждава, което обезсмисля този базов либерален принцип.

" Промените включват Съвета за електронни медии, Българска национална банка, Комисия за отбрана от дискриминация, службите за сигурност. И доста други. Ако не желаеме съветско въздействие в държавните органите, би трябвало да действаме институционално и кардинално ", изяснява Божанков.

" Законопроектът планува квотите да се преразпределят към Народното събрание, само че изборът да става по друго време и в разнообразни легислатури, с цел да не господства едно Народно заседание в даден регулатор. "

Според него законопроектът и възможна поддръжка за него ще покаже кой в действителност пази европейския път на България.



Моментално се появиха и рецензии на концепцията на Божанков - от конституциналиста проф. Пламен Киров, който разяснява пред бТВ:

" Не желая да разясня изявления на клетия Явор Божанков. Никакъв експерт не е по право, още по-малко по конституционно право. Аз съм му бил учител и той е една от огромните ми неточности, тъй че си поръсвам главата с пепел тук в ефир ", отбелязва той.

" Това са по този начин наречените споделени пълномощия сред българския президент и изпълнителната власт, с цел да се търси баланс в такива чувствителни сфери, където България има стратегически ползи. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР