Народното събрание ще задължи правителството да поиска преразглеждане на условията

...
Народното събрание ще задължи правителството да поиска преразглеждане на условията
Коментари Харесай

Парламентът иска ревизия на Плана за възстановяване заради ТЕЦ-овете

Народното заседание ще задължи държавното управление да изиска преразглеждане на изискванията за ограничение на мощностите на топлоелектрическите централи на въглища с Европейска комисия.

Графикът за понижаване на излъчванията в идващите няколко години е част от изискванията по Плана за възобновяване и резистентност.

Той обаче към този момент беше нарушен през 2022 година, откакто Русия атакува Украйна, пазарът на електрическа енергия и вносът на газ излезе от релси, а България използваше мощностите на въглищните ТЕЦ-ове, с цел да продава ток на Гърция и Румъния.

Казусът беше нападнат по едно и също време от ГЕРБ, които упрекват предходното държавно управление на Кирил Петков за прекомерни отстъпки пред Европейска комисия, както и от Политическа партия, които на собствен ред трансферират отговорността на по-ранния кабинет на Бойко Борисов.

Така или другояче - най-големите парламентарни групи са съгласни, че преразглеждане на Плана ще би трябвало да има поради смисъла на въглищните централи за енергетиката, а войната в Украйна дава опция тази позиция да се пази в Брюксел.

Очаква се да бъдат преразгледани и още три условия в Плана:
планът за апаратура за акумулатори с мощ от 6000 мвтч ще бъде преформатиран в " грантова скица за физически и юридически лица с оптималната поддръжка 50% и 50% частно съфинансиране ", оповестява в. " Сега ".изграждането на нови ВЕИ-мощности за 1.4 гигавата и акумулатори ще бъде сменено с пренасочване на средствата за развиване на мрежатапроектът за произвеждане на ток и топлоенергия от геотермални източници ще се смали, с цел да може половината от плануваните обществени средства да се насочат към саниране на жилищни здания.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР