Народното събрание прие годишния отчет за (НЗОК) за 2018 г.

...
Народното събрание прие годишния отчет за (НЗОК) за 2018 г.
Коментари Харесай

НС прие годишния отчет за дейността на здравната каса, БСП със сериозни системни критики

Народното събрание одобри годишния доклад за (НЗОК) за 2018 година " За " доклада гласоподаваха 83 народни представители, " срещу " - 19 и " въздържали се " - 2.
През 2018 година НЗОК работи с 368 договорни колегата в болничната здравна помощ, от които 316 са лечебни заведения за болнична помощ и сложни онкологични центрове, 39 контрактувани сътрудници в СИМ и 13 диализни центъра.
 Решено: 75 млн. лева от НЗОК отиват за погасяване на остарели отговорности на лечебните заведения Решено: 75 млн. лева от НЗОК отиват за погасяване на остарели отговорности на лечебните заведения
Набързо депутатите гласоподаваха на второ четене актуализацията на бюджета на Касата. С него се покриват остарели отговорности на лечебните заведения. Ста...
Осигуреността с общопрактикуващи лекари за 2018 година се резервира на равнището на миналата година, като приблизително за страната тя е един доктор на 1690 здравноосигурени лица.
Хората, които са получили медикаменти и са се обърнали към НЗОК са над 1,5 млн. От тях 60% от медикаментите за домашно лекуване или в размер на над 500 млн. лева са медикаменти по протоколи. От медикаментите по групи " общи болести " са заплатени над 685 млн. лева, като средства задържат равнището си от миналата 2017 година За онкологични болести разходът е близо 17 млн. лева с растеж от 10% и за трансплантирани пациенти растеж над 8% или над 3 млн. лева заплатени средства.
Натрупаните просрочени отговорности на НЗОК към 31 декември 2018 година са над 130 млн. лева Държавата е решила да изплати част от насъбраните задължения на лечебните заведения, които са лекували пациенти над избрания им годишен предел. Във импортираните от държавното управление текстове е записано, че до 75 млн. лева от средствата на НЗОК за болнична помощ през тази година могат да бъдат пренасочени за разплащане на надлимитната активност през 2015 и 2016 година без правосъдни каузи.
Критики от левицата
„ Сега съществуващата система на ръководство и финансиране на опазването на здравето, в която се отразява активността на НЗОК, която употребява над 80 % от средствата в опазването на здравето, е най-важното нещо, което би трябвало да бъде променено “. Това съобщи депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов по време на разискванията.
 Семейство осъди здравното министерство и НЗОК за отказано лекуване на умряло дете след 7-годишно дело Семейство осъди здравното министерство и НЗОК за отказано лекуване на умряло дете след 7-годишно дело
След седем години правосъдна сага родителите на умряло дете осъдиха министерството на опазването на здравето и здравната каса за отказано лече...
Той разясни, че Българска социалистическа партия няма да поддържа отчета на НЗОК за 2019 година
„ сподели още проф. Михайлов. Според него резултатът от нарастването на бюджета е незабележим в лицето на българските жители и тяхната визия и доверие в системата на българското опазване на здравето.
„ Абсолютно безсмислено е да преглеждаме доклада на НЗОК без да преглеждаме бюджета на институцията. Защо не се внася докладът за бюджета на НЗОК? “ Това попита от своя страна друг  представител на социалистите Десислав Тасков.
Защитата на ГЕРБ
Докладът за активността на НЗОК за 2019 година е безусловно правилен, посочи ръководителят на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова. Така тя отговори на опозицията, че Народното събрание за поредна година „ цялостни “ програмата си като преглежда доклада на Здравната каса без отчета за консумиране на бюджета на НЗОК.
 Болници не престават да желаят пари за PCR тест от пациенти, макар че се заплаща от НЗОК Болници не престават да желаят пари за PCR тест от пациенти, макар че се заплаща от НЗОК
Болници не престават да желаят от пациентите си да си платят за PCR тест за ковид, преди да ги одобряват, макар че проучването веч...
Д-р Дариткова се отбрани и по различен мотив на съперниците си, че страната ни има максимален брой лечебни заведения на глава от популацията в Европейския съюз.
" Оказва се, четова е позитив. Ние разполагаме с задоволително болнични кревати ", уточни доктор Дариткова. Тя прикани сътрудниците си социалисти да ревизират някои от тезите си предвид на актуалните събития.
" Няма никаква политика в доклада за активността на НЗОК, която да е чисто партийно пристрастна. Този отчет е безусловно правилен и регистрира действителните реализирани резултати и индикатори ", акцентира доктор Дариткова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР