Народното събрание откри днес процедурата за избор на нов управител

...
Народното събрание откри днес процедурата за избор на нов управител
Коментари Харесай

Парламентът стартира процедурата за избор на нов управител на БНБ

Народното заседание откри през днешния ден процедурата за избор на нов шеф на Българската национална банка. В 20-дневен период всяка от парламентарните групи ще може да номинира собствен претендент, а предложенията ще се подават в бюджетната комисия.

Според разпоредбите номинираните би трябвало да има опит в региона на стопанската система, финансите и банковото дело. Всеки номиниран ще мине през инспекция за принадлежност към някогашната Държавна сигурност. Всички претенденти ще бъдат изслушани навън съвещание на комисия по бюджет и финанси. Въпроси ще могат да задават и медиите, като ги изпратят до комисията.

 

Изборът ще бъде посредством гласоподаване в пленарната зала. Новият шеф на Българска народна банка би трябвало да бъде подсилен от гласовете на повече от половината от присъстващите депутати в залата.

Мандатът на настоящия гуверньор на Българска народна банка Димитър Радев изтече още на 15 юли предходната година. Едно от най-спряганите в общественото пространство имена за този пост е на Илиян Михов, ректор на елитният университет INSEAD. Името му като допустима кандидатура за този пост беше оповестено първо от Йордан Цонев от Движение за права и свободи.  " Продължаваме промяната " готвят за шеф на БНЛ един професор от Сингапур, споделя се Илиян Михов, брат е на шефа на ББР ", съобщи Цонев в предаването " Тази неделя " на bTV преди дни и увери, че е научил името от източник от ръководещата коалиция. Ден по-късно министър председателят Кирил Петков косвено удостовери, че Михов е измежду обсъжданите номинации като на пряк въпрос по тематиката първо съобщи, че не желае да цитира съответни имена, само че по-късно съобщи, че " в случай че човек като Илиян Михов е на тази позиция, бихме се гордяли....би било подаяние за България4$=
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР