Народното събрание одобри правилата за избор на нови членове на

...
Народното събрание одобри правилата за избор на нови членове на
Коментари Харесай

Народното събрание одобри правилата за избор на нови членове на СЕМ

Народното заседание утвърди разпоредбите за избор на нови членове на Съвета за електронни медии. Процедурата провокира замяна на обвинявания сред ръководещи и съпротива за положението на медиите.

Парламентът поддържа препоръчаните от медийната комисия остарели правила за изискванията и реда за предложение, чуване, избор на претенденти за двамата нови членове на Съвет за електронни медии.

От ГЕРБ обявиха, че преди да се реформира медийното законодателство не би трябвало да се пристъпва към избор на членове на медийния регулатор. Депутатът Радомир Чолаков видя връзка сред разпоредбите и идния избор за нов общоприет шеф на Българска национална телевизия и даде поръчка да внесе промени в Закон за радиото и телевизията.

" Мнозинството в този парламент сподели, че ще прави промени, само че не прави промени. То просто овладява структурите на страната такива, каквито са, и назначава свои хора на съответните позиции ".

Управляващите остро реагираха. Мирослава Петрова от Политическа партия отхвърли изказванията на ГЕРБ и акцентира, че в тази ситуация има периоди, има изтичащи мандати и ще се върви към транспарантна процедура.

" И Българска национална телевизия повече в никакъв случай няма да бъде това, в което я превърнахте вие, лост ".

Социалистът Александър Симов непосредствено заприказва дали в този тип изобщо е нужен Съвет за електронни медии.

" По никакъв метод не мога да приема партията, която 12 години жестоко кадрува в Съвет за електронни медии, която слагаше фрагменти с дипломи 3,89, в този момент сега да ми държи моралната рекламация за това какво ще се вложи. При всички положения ще е по-добро ".

Правилата плануват предложенията за претендентите за двама членове на Съвет за електронни медии да се вършат от народните представители и от парламентарни групи до медийната комисия в седемдневен период. Изискването е претендентите да имат опит в електронни медии, известия, публицистика, право или стопанска система.

Допуснатите претенденти ще бъдат изслушани в отрасловата комисия, като окончателният избор ще е в пленарната зала. В края на април изтичат мандатите на двама от членовете на Съвет за електронни медии - София Владимирова и Розита Еленова, и двете от квотата на Народно събрание.
 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР