Народното събрание единодушно прие законопроект за изменение на Закона за

...
Народното събрание единодушно прие законопроект за изменение на Закона за
Коментари Харесай

ПАРЛАМЕНТЪТ РЕШИ: До 12 000лв. глоба при продажба на райски газ на непълнолетни

Народното заседание единомислещо одобри законопроект за изменение на Закона за здравето, който планува възбрана за продажба на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, в това число и онлайн, на лица под 18-годишна възраст. Това стана по време на днешното последно съвещание на този парламент. Предложението беше признато с 151 гласа - ЗА, Против - 0 и Въздържали се - 0.

,,Професор Ангелов разясни, че използването на божествен газ редовно и гладко се употребява в нощни заведения и клубове. Водещи лекари педиатри показват мнение, че е извънредно рисков, изключително когато се употребява в композиция с опиати и алкохол. Райският газ основава неареална визия за действителността. Има заплаха за халюцинации и изпадане в психоаза, даже води и до тласък за самоубийство. Води до пристрастяване и отваря вратата за по-тежки опиати.``, разясни Милко Пенев от Политическа партия Продължаваме Промяната.

,, Трябва да създадем всичко допустимо да предотвратим използването на божествен газ от малолетни лица. В доста страни е решено нормативно. Ирландия и Франция е криминализирала продажбата на диазотен оксид на малолетни.``, добави Костадин Ангелов от ПГ ГЕРБ-СДС.

,,Проектът планува основаване на национални стратегии за недопускане на продажба на лица под 18 години. Предлага се общините да подхващат районни ограничения. Забранява се използването на божествен газ в ученическите общежития,както и в закритите публични места. Предвиждат се санкции при несъблюдение от 800 до 1500лв., а при наново нарушаване от 1500 лева до 3000лв. Когато нарушаването е осъществено от едноличен търговец санкцията е от 3000 лева до 6000лв., а при наново осъществяване от 5000лв. до 12 000лв``, съобщи Костадин Ангелов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР