Народните представители се събират на извънредно заседание на Правна комисия

...
Народните представители се събират на извънредно заседание на Правна комисия
Коментари Харесай

Правната комисия гласува промените в НПК след нападението в Стара Загора

Народните представители се събират на изключително съвещание на Правна комисия към Народно събрание в четвъртък, с цел да прегледат и гласоподават промени в Наказателно процесуалния кодекс (НПК) и Закона за отбрана от домашно принуждение (ЗЗДН), свързани с домашното принуждение и увеличение на наказванията при сходни прояви, съобщи кореспондент на БГНЕС.

След нападението на младото момиче в Стара Загора и публичното неодобрение, парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесоха общ законопроект за промени в Закона за отбрана от домашно принуждение, както и в Наказателно-процесуален кодекс.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи оферират по-строги санкции при нанесени телесни повреди и гаранции за отбрана от домашно принуждение в интимна връзка.

С новите промени, които се оферират в Закона за отбрана от домашно принуждение се уголемява кръга на лицата, които попадат под закрилата му, като интимната връзка се приравнява към случаите на брачно партньорство и общуване без брак.

С препоръчаните промени в Наказателния кодекс се завишават глобите за лека и междинна телесна щета. Извършителят на междинна телесна щета може да получи до 8 години затвор, вместо досегашните 6, както и отпада опцията за пробация при лека телесна щета. Освен това за подобен тип закононарушение се планува до 2 години отнемане от независимост и увеличение не санкцията от 500 до 1000 лв., вместо сегашната - от 100 до 300 лв.. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР