Народните представители приеха изменението за двойното гражданство за депутат, което

...
Народните представители приеха изменението за двойното гражданство за депутат, което
Коментари Харесай

Конституционната комисия реши: За депутати ще могат да се избират...

Народните представители одобриха изменението за двойното поданство за народен представител, което гласи: „ За депутат може да бъде определен български жител, който има и друго поданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната ”.

 

Преди това се организира и спор. В съвещанието взеха присъединяване водещи адвокати, преподаватели и някогашни членове на Конституционния съд, които показаха своите възражения и неясноти по препоръчаните промени.

 

Проф. Екатерина Михайлова уточни, че в случай че предлагането бъде признато „ това ще отвори вратата ” и към сходна смяна по повод и на министри и други държавни длъжности. Доц. Наталия Киселова от своя страна зададе въпроса „ подготвени ли сме да отворим тази врата ”?. Освен това тя обърна внимание на заложения период от 18 месеца.

 

Председателят на Конституционната комисия Радомир Чолаков означи, че в Търновската конституция е било заложено Народното събрание да може даде позволение човек с непознато поданство да стане народен представител. Той не взе участие при гласуването на тази смяна, а едвам след него разяснява, че не е ясно какъв брой хора с двойно поданство живеят у нас. Чолаков сподели още, представен от БГНЕС: „ Не съм склонен да одобряваме текст, с който си купуваме котка в чувал ”.

 

Правосъдният министър Атанас Славов счита, че решението за това дали лица с двойно поданство да вземат участие в българския политически живот е суверенно решение на българския парламент. „ Не мога окончателно да се изкажа против текстовете за българското поданство ”, посочи той. По думите му българите, които са трайно открити в Европейски Съюз, би трябвало да имат такова право, само че уточни, че откогато сме членове на Съюза е мъчно да се наблюдава дали лицето дава отговор на условията във връзка с периода от 18 месеца.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР