Народните представители от Правна комисия отхвърлиха предложенията на Корнелия Нинова

...
Народните представители от Правна комисия отхвърлиха предложенията на Корнелия Нинова
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли предложенията на БСП и ДПС за промени в ЦИК

Народните представители от Правна комисия отхвърлиха предложенията на Корнелия Нинова и група народни представители за обществен указател на гласоподавателите и актуализация на изборните описи.

Окончателното решение по текстовете на Изборния кодекс ще бъде взето от пленарна зала. Депутатите първо отхвърлиха текста, обвързван със основаването на обществен указател на гласоподавателите, а по-късно гласоподаваха и другия текст, препоръчан от опозицията, обвързван с него. Правна комисия отхвърли предлагането в период до 28 февруари 2019 година общинските администрации да предадат на ЦИК изборните описи с жителите, упражнили свето право на глас в парламентарните избори от 26 март 2017 година От опозицията желаеха още в период до 20 март 2019 година ЦИК да извърши инспекция на данните в описите с данните в регистъра на популацията и да ги актуализира.

"Идеята за дейна регистрация на гласоподавателите, която в този момент оферират Българска социалистическа партия, бе отхвърлена от Конституционния съд ", съобщи ръководителят на Правна комисия Данаил Кирилов по време на дебатите по предлагането на Нинова, съобщи кореспондент на Novini.bg

Според Кирилов няма смисъл да се внушава на жителите, че това е прийом за дейна регистрация. Данаил Кирилов добави, че по предложение на ръководещите по отношение на последствията от наложителното гласоподаване са планували подобен режим за опционална опция гласоподавател, в случай че е изнемощял от изборния лист, когато и да е да бъде включен.

„ Спомнете си, че по искане на омбудсмана Мая Манолова този текст беше импортиран в Конституционен съд, като беше отритнат “, добави още той.

Основното, което предлагаха от Движение за права и свободи е отвън страните членки на Европейски Съюз по преценка на ръководителя на дипломатическите и консулските представителства в страните членки на Европейски Съюз по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявки или на общия брой на гласувалите в предишни избори, в това число и когато броят на подадените заявки за несъмнено място е по-малък, от 40. От Движение за права и свободи предлагаха и отпадане на правилото на уседналост при локалните избори, само че то също бе отхвърлено. Депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид регистрира, че сега отвън България живеят над 2 млн. българи.

„ Това е остарял анулиран към този момент ред за разкриване на секции в чужбина. С предлагането ни целим премахването на ограничаването на секции отвън България и отвън територията на Европейски Съюз. Смятам, че българските жители, където и да се намират по света и отвън Европейски Съюз, също имат право да гласоподават “, добави Хамид.

Председателят на Правна комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов съобщи, че Хамид Хамид към този момент е загатнал за Брекзит и направи предложение жителите на Англия също да могат да гласоподават на евроизборите, поради Брекзит, само че след това отдръпна своето предложение. Зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков съобщи, че няма експертизата на българите в чужбина, които са директно наранени от този текст.

„ Нито на тези от Турция, нито на тези в Съединени американски щати. Нямаме мнение на ЦИК “, добави Зарков и регистрира, че Българска социалистическа партия ще се „ въздържи “ по този текст.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР