Народните представители избраха проф. д-р Камен Плочев за управител на

...
Народните представители избраха проф. д-р Камен Плочев за управител на
Коментари Харесай

От последните минути! НЗОК с нов шеф, депутатите официално го избраха!

Народните представители избраха проф. доктор Камен Плочев за шеф на НЗОК, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. 205 депутати гласоподаваха „ за “, а 1 се въздържа. Проф. Плочев беше единственият претендент за поста. Кандидатурата му беше препоръчана от ПГ на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “. Проф. доктор Камен Плочев беше изслушан на изключително съвещание на Комисията по опазване на здравето на 26 юли. От 2017 година заема длъжността Началник катедра „ Инфекциозни заболявания “ във ВМА-София. От отчета на здравната комисия излиза наяве, че като главен приоритет в ръководството на публичния фонд проф. Плочев показва ефикасното и транспарантно ръководство на средствата от здравноосигурителни вноски и гарантиране на качеството на здравната активност.

Народният представител от Българска социалистическа партия Славчо Велков съобщи, че проф. Камен Плочев е бележит наш академик и почтен човек, с голяма процедура. „ В 18-годишната процедура на НЗОК няма шеф, който да е изкарал повече от 2 години “, уточни той. „ Призовавам да подкрепим кандидатурата. Точно в този миг НЗОК се нуждае от народен консенсус, да се надяваме, че проф. Плочев ще прави работата си в полза на здравето “, сподели още националният представител. Депутатът Георги Йорданов от Българска социалистическа партия уточни, че на проф. Плочев би трябвало да се гласоподава доверие, с цел да може той да се приготви и да показа предложение за бюджет, което да контролира взаимоотношенията в опазването на здравето.

„ Проф. Плочев поема върху своя здрав войнишки тил тежката отговорност за положението на НЗОК. Винаги, когато е належащо,ще му спомагаме “, разяснява националният представител от ГЕРБ Христо Грудев.

Нигяр Джафер от Движение за права и свободи изясни, че всеки избор на шеф на НЗОК е претрупан с доста упования и очаквания. „ Всеки избор слага доста въпроси и прераства в спор по тази причина по какъв начин се ръководи касата и по какъв начин се разпределят средствата “, разяснява тя. „ Ще настояваме за ефикасно харчене на парите на здравноосигурените лица, за бистрота и предвидимост. Не може да се работи в среда, в която не се знае какъв брой са парите в лечебните заведения и какви са опциите “, съобщи Нигяр Джафер. „ Независимо от това, че сме в съпротива сме уверени, че решението на тежките проблеми в опазването на здравето минава през търсене на консенсус. През това да се обединим за общи решения в този бранш “, разяснява Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

„ Проф. Плочев поема тежка отговорност на една недофинансирана система. При 7 млн. население бюджетът на Касата е към 3,4 млн. лв.. Това значи, че Касата разполага с 500 лв. за един български жител “, изясни Калин Поповски от „ Обединени патриоти “

„ Фокус “ напомня: На 29 юни доктор Глинка Комитов подава в деловодството на Парламента оставката си като шеф на НЗОК, без да уточни претекстовете си. Това стана ясно на идващия ден, когато от Българска социалистическа партия настояха доктор Комитов да изясни в Народното събрание претекстовете за оставката си и оказван ли му е напън. Зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев уточни, че Глинка Комитов е получил поддръжка от българския парламент за поста шеф на НЗОК и е напълно обикновено да изясни претекстовете си. На 5 юли народните представители прекратиха мандата на доктор Глинка Комитов. В пленарна зала прекратяването на пълномощията на шефа на НЗОК се трансформира в спор за положението на опазването на здравето в страната, а акцентът падна върху изказванията за насъбраните отговорности в някои лечебни заведения, както и лимитите на лечебните заведения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР