“Народът не трябва да се страхуват от своите управници. Управниците

...
“Народът не трябва да се страхуват от своите управници. Управниците
Коментари Харесай

5.11. и “В като Вендета”: Протестът срещу тиранията, от който се нуждаем и днес

“Народът не би трябвало да се опасяват от своите управници. Управниците би трябвало да се опасяват от народа”

Това е един от най-ярките цитати във кино лентата “В като Вендета” - антиутопия за бъдещето на братя Уашовски по комикса на Алън Мур. Продукцията трансформира 5-ти ноември в известна в целия свят дата. Тя в действителност се свързва с един огромен празник за Англия - Нощта на Гай Фокс. Историята му стартира със събитията на 5 ноември 1605, когато Фокс е арестуван до момента в който пази експлозивите по време на заговора против британското държавно управление. Експлозивите са били сложени от заговорниците под Камарата на лордовете. Фокс е труженик на свободата и е първообраз на основния воин във кино лентата “В като Вендета”.

Ужасяващата 2020

С експлоадирането на пандемията от COVID-19, безредните събития в Съединени американски щати и проблемите във Великобритния, киноманите започнаха да вършат препратки към кино лентата на братята Уашовски. И това не е инцидентно - митингите против расовата дискриминация, щурма на Капитолия в Съединени американски щати и изборите за държавен глава. Светът бе обхванат от безпорядък. Някои даже започнаха да разясняват, че “В като Вендета” към този момент не е антиутопичен, а по-скоро документален филм.

Политически в България обстановката също беше турбулентна. Спомняме си по какъв начин през 2020 година избухнаха гневни митинги против ръководството на ГЕРБ и Бойко Борисов през последните 12 година Демонстрациите имаше по площадите в цялата страна, както и в някои градове в чужбина. Основното неодобрение - против превзетата страна, ширещата се корупция и задкулисието. Българите обаче споделиха стига, а политическата несигурност вкара страната ни в поредност от избори. Такива ще има и след броени дни - на 14 ноември, когато гласоподавателите ще гласоподават за парламент за трети следващ път тази година.

“Помнете, помнете ноември пети” е обръщение, от което всеки жител с ясно съзнание се нуждае. Защото тази фраза въплъщава в себе си възприятието за независимост и правдивост.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР