Наричат го мозъка на Путин, философа на Путин или Путиновия

...
Наричат го мозъка на Путин, философа на Путин или Путиновия
Коментари Харесай

Кой е Александър Дугин и какво е влиянието му върху Кремъл

Наричат го " мозъка " на Путин, философа на Путин или Путиновия Распутин. От години философът ултранационалист Александър Дугин e идеолог на актуалния съветски империализъм - " Руски свят " (Русский мир). Анализатори обаче настояват, че въздействието му върху Кремъл е пресилено. Какви са обстоятелствата?

Александър Дугин от години твърди, че с военна мощ Москва може да си върне някогашните руски републики и да сътвори нова мощна Руска империя. Затова се счита, че философията му е повлияла на президента Путин и на решението му да анексира Крим през 2014 година, а през 2022 да стартира пълномащабна война в Украйна.

Само няколко месеца след анексирането на Крим, Дугин даже намерено: " Убивайте, убивайте, убивайте! ".

Той е идеолог и на неоевразийството - течение в съветския консерватизъм, което се афишира за сливане на " евразийското пространство " (Русия, Европа и Близкия изток) в контраст на англосаксонските страни (САЩ и Канада, Англия и Ирландия, Австралия и Нова Зеландия). Според концепциите му Русия би трябвало да се опълчи на превъзходството на Съединени американски щати в световен мащаб и да има по-агресивно наличие.

" Американският демократизъм би трябвало да бъде погубен ", споделя Дугин.

След гибелта на щерка му Дария Дугина -, в който е трябвало да се вози той, доста анализатори настояват, че в действителност въздействието, което му се приписва, е мощно пресилено. И че даже възгледите му да съответстват с тези на Путин, той не е от доближените на съветския президент, нито негов консултант.
Кой е Дугин
Александър Дугин е мъдрец, политолог, социолог, журналист, създател на 30 книги.

Роден е на 7 януари 1962 година Според формалната му биография - в Москва. Има данни обаче, че това се е случило в Полтава, Украйна. Самият той споделя, че се срами от украинската си връзка и счита, че всичко на изток от линията Одеса-Харков принадлежи на Русия.

Баща му - Гелий Дугин - е претендент на юридическите науки, генерал-лейтенант от Главното разследващо ръководство (ГРУ) на Генералния щаб на въоръжените сили на Съюз на съветските социалистически републики, работил и в Митническата академия. Майка му - Галина Дугина е доктор, претендент на медицинските науки.

През 1979 година Александър Дугин постъпва в влиятелния Московски авиационен институт (MAI), само че е изключен през втората година поради слаб триумф. Години по-късно, когато пази дисертация в Ростовския държавен университет, той показва там тапия от Новочеркаския инженерно-мелиорационен институт .

Въпреки че действително няма предстоящото обучение, той е претендент на философските науки, лекар на политическите науки, лекар на социологическите науки. Професор е в Московския държавен университет " Ломоносов ". Почетен професор е на Евразийския народен университет и на Техеранския университет. Старши теоретичен помощник в университета " Фудан " (Шанхай).

Полиглот е - приказва британски, немски, френски, испански, италиански, португалски.

През 2014 година американското издание Foreign Policy в топ 100 на „ световните мислители “ на актуалния свят в категорията „ пропагандатори “.
Движения и партии безброй
Още през 70-те Дугин стартира да посещава по този начин наречения Южински кръг на писателя Юрий Мамлеев, създател на концепцията за „ Вечна Русия “ – страна, за която „ цялото великолепие занапред следва “. После се причислява към окултния кръг на писателя Евгений Головин.

В края на 80-те години философът взе участие в работата на националистическия кръг " Памет ".

След това, дружно с писателя Едуард Лимонов и музиканта Егор Летов, основава неофашистка групировка - Национал-болшевишката партия , и се трансформира в неин главен идеолог. Дугин даже се кандидатира за Държавната Дума, само че получава доста дребен % поддръжка. И през 1998 година напуща партията, заявявайки, че Лимонов няма ясни политически възгледи.

През 2000 година основава и оглавява Общоруското обществено-политическо придвижване „ Евразия “ , което през 2002 година прераства в партия. Той обаче е изключен от нея единствено година по-късно. Тогава основава „ Международно евразийско придвижване “, което има филиали в 29 страни. В съветски медии се твърди, че това е станало с финансиране от Генералния щаб на съветската войска и връзки и информация от Федералната работа за сигурност ( ФСБ ), правоприемник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). С " Евразия " Дугин не се пробва да взе участие в политиката, а се концентрира върху опитите да повлияе на публичния живот.

През 1998 година Дугин става консултант на ръководителя на Държавната дума Генадий Селезньов, а през 1999 година оглавява Центъра за геополитическа експертиза на Експертния съвещателен съвет по въпросите на националната сигурност към ръководителя на Държавната дума.

През същия интервал Александър Дугин стартира да чете лекции по геополитика в съветския общоприет щаб. С идването на власт на Владимир Путин стартира нов интервал в политическата му активност - от радикалната съпротива той минава към позиция на преданост към държавното управление.
Епохата " Путин "
От 2008 година Дугин към този момент е професор в Московския държавен университет, началник на Центъра за консервативни проучвания към Факултета по обществени науки и в това време началник на катедрата по интернационалните връзки.

През 2014 година обаче е уволнен от университета поради репликата „ Украинците би трябвало да се убиват, убиват и убиват и това ви го споделям като професор! “. Това се случва, след многохилядна подписка с искане за отстраняването му, в която вземат участие доста негови сътрудници.

След това името му се свързва с негови контакти, които работят в интерес на Русия. В изявление за вестника на ливанската формация Хизбула - „ Ал Ахбар “, на 24 септември 2019 година Дугин споделя, че когато няколко години по-рано връзките сред двете страни са се влошили, е отнесъл писмо на турския президент Реджеп Ердоган до Владимир Путин. По-късно пък е предал известие на съветското управление, че турски и западни кръгове приготвят опита за прелом на 15 юли 2016 година, с което е бил предизвестен Ердоган .

В персоналния си живот Александър Дугин е женен два пъти. Първата му брачна половинка е писателката и режисьор Евгения Дебрянская, която в този момент е активистка на придвижването ЛГБТ. От нея има наследник Артур (кръстен Димитрий), роден през 1985 година Артур е приключил Московския държавен лингвистичен университет и е рок музикант.

Втората жена на Дугин е Наталия Мелентиева - професор по философия в Московския държавен университет, журналист и шеф на издателство " Арктогея ", основано от брачна половинка й. От нея е щерка му Дария , която е родена на 15 декември 1992 година и е приключила Философския факултет на Московския държавен университет.
Идеите и пропагандата
Дугин е създател на така наречен „ четвърта политическа доктрина “ за международно владичество на Русия, като продължение на предходните три: фашизъм, комунизъм и демократизъм. Според него Евразийството е бъдещето. В една своя публикация Дугин написа, че България напълно скоро ще стане част от новия „ Руски свят “, дружно с Иран, Северна Кория, Сърбия, Беларус.

Идеалната политическа система за Дугин е " симфония " от църковна и световна власт, а за идеална форма на ръководство той счита монархията.

Още през 1997 година разгласява значителен труд, наименуван „ Основи на геополитиката “, в който написа, че Украйна, като суверенна, самостоятелна страна, съставлява опасност за Русия, и е спънка за построяването на евразийска империя. Според него Украйна би трябвало да бъде лишена от суверенитет и след това в границите на бъдещата Евразийска империя, като се изключи няколко западни района, които нямат нищо общо с Русия - това е на първо място регионът на Галиция, която е по-скоро католическа.

През 2008 година Дугин е един от хората, които желаят танковете да отидат в Тбилиси. Тогава той споделя, че в случай че Русия откаже в действителност да води война с Грузия, " можете да забравите за Севастопол ".

Дугин назовава украинския протест от 2013 година против проруското управление на страната " държавен прелом, осъществен от Съединени американски щати ", целящ да осуети сходна агресия.

" Само откакто възстановим Велика Русия под формата на евразийски съюз, можем да се превърнем в същински световен състезател ", споделя тогава той.

Негови са и думите: " Вече няма съперници на курса на Путин, а в случай че има, значи са психологично заболели и би трябвало да бъдат изпратени за медицински обзор. Путин е на всички места, Путин е всичко, Путин е безспорен, Путин е незаместим ".

Дугин нееднократно е призовавал Русия да бъде по-агресивен състезател на международната сцена. След началото на войната в Украйна тази година той заявава:

" Ние ще освободим територията от Одеса до Харков и ще я анексираме по един или различен метод. Нашите бойци няма да се върнат вкъщи, до момента в който задачите, сложени в цялата страна, не бъдат унищожени и не бъде открита сигурност, или до момента в който Зеленски не се съобщи ".

А малко преди убийството на щерка му Дугин написа в своя канал в Телеграм, че Русия не може да завоюва войната в Украйна, в случай че не приготви цялото общество за война. Според него неотдавнашните набези на територията на Крим и обещанието на Киев да стартира контранастъпление демонстрират, че Украйна и западните ѝ съдружници не са подготвени на компромис.

" Русия е отправила предизвикателство към Запада като цивилизация. Това значи, че би трябвало да стигнем до дъно ", безапелационен е той.

От години Дугин е прочут с тайните теории, които популяризира, по тази причина го съпоставят с Георгий Распутин - проповедника, вещател и врач, живял по времето на съветския цар Николай II през 19 век.

Александър Дугин постоянно акцентира, че е православен християнин, само че сходно на сановниците от Московската патриаршия, и той споделя, че Христос е пристигнал с меч. По този мотив преди няколко години известният публицист Владимир Познер (открит атеист) го пита дали би умъртвил човешко създание. Дугин дава отговор с въпрос: „ Враг ли? ”. Познер повторя: " Човешко създание ". „ Ако е зложелател - да ”, отвръща Дугин.
Санкции и за него, и за щерка му
От 2014 година Дугин е включен в листата със наказания на Европейски Съюз, а през 2015 година Съединени американски щати и Канада също му постановиха наказания поради съмнения в съпричастност към анексирането на Крим.

Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи през март, че той управлява уеб страницата Geopolitica, който дава поле на " съветските ултранационалисти да популяризират дезинформация и агитация. "

Междувременно Съединени американски щати и Англия постановиха наказания и на щерка му Дария Дугина, обвинявайки я в издание на дезинформация за Украйна. Тя попадна под ограниченията като основен редактор на уеб страницата United World International, който съгласно американски чиновници е работил от името на Евгений Пригожин - доближеният до Кремъл предприемач, преместен още като Готвача на Путин и идеолог и спонсор на частната военна компания от наемници " Вагнер ".

Дугина, като политически коментатор, постоянно се появяваше в националистическия ефирен канал " Цариград ", с цел да хвали дейностите на Русия в Украйна. Преди да бъде убита при бомбен атентат край Москва точно в джипа, в който е трябвало да пътува с татко си. Смята се, че точно той е бил целта. За по-малко от два дни Русия разгласи, че е разкрила убийството и упрекна Украйна, която е изпратила украинка, с цел да сложи взривното устройство.

Киев отхвърли, съобщи, че Украйна не е терористична страна като Русия, и че задачите й са други. Дори насочи контраобвинение - че зад атентата стоят съветските спецслужби.

Както написа съветската самостоятелна журналистка, в този момент Москва си намира съображение да ожесточи нашествието и да извърши още повече убийства. Така, както през 1934 година руският деспот Йосиф Сталин употребява убийството на Сергей Киров като предлог за всеобщи репресии, известни като Големия гнет.
Преувеличено въздействие
Защо й е в действителност на Украйна да убива Александър Дугин, какво печели? Този въпрос си задават всички в този момент. Отговорът може би се крие в това какъв брой значим е той. За Русия и за самия Путин.

" През всичките тези години [Дугин] се опитваше да убеди всички и най-много интернационалната аудитория, че е човек, който въздейства върху политиката на Кремъл. Всъщност нямаше нищо такова. Въпреки това си сътвори имидж на човек, който надали не назовават „ мозъка " на Путин “. Той самичък сътвори този облик, тази известност ", споделя пред Радио Свобода специалистът по радикални придвижвания в Русия и Украйна Антон Шеховцов .

Според него е мъчно да се каже какво взема Кремъл от Дугин, тъй като идеологията му е фашизъм и е мъчно да се вземе нещо от нея. А някои от концепциите му, като да вземем за пример за „ изначалната традиция “ или „ революцията против актуалния свят “ са прекомерно езотерични, даже окултни и Кремъл не може да ги употребява. Според Шеховцов Кремъл би могъл да употребява от Дугин единствено концепциите на евразийството и на неоевразийството, и то в верните случаи.

" Както татко ѝ, по този начин и самата Дария Дугина споделиха ужасни, безусловно безчовечен неща, които са неприемливи за цивилизования свят, само че не те бяха тези, които дадоха заповедите на 24-ти февруари и всичко, което последва. Влиянието им върху публичното мнение беше банално, по-точно нулево. А въздействието на Дугин върху властта е мит, който той самичък е измислил ", написа пък политологът Леонид Гозман във Facebook.

Той добави, че не има вяра Дугина да е убита от украинци, тъй като те единствено губят от това.

" Последиците от това ликвидиране могат да бъдат опустошителни за доста от нас - всеобщ гнет, военно състояние ", сподели още Гозман.

Източници на Meduza, близки до администрацията на съветския президент, даже отхвърлят изказванието, че Александър Дугин в миналото се е срещал с Владимир Путин и е бил негов „ консултант “, както настояват западни медии. „ Такова нещо не е имало и няма “, написа Meduza.

Според източниците на медията Дугин не е повлиял и на концепциите на „ старите чекисти “, да вземем за пример на секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев, нито на някогашния шеф на администрацията на президента Сергей Иванов.

За надълбоко религиозни православни хора, близки до Кремъл, възгледите на Дугин даже граничат с разкол. Самият той назовава себе си " староверец ".

В същото време източници настояват, че високопоставени чиновници на ФСБ поддържат връзка с Дугин. Твърди се още, че крайният мъдрец е финансово подкрепян от православния олигарх Константин Малофеев.

„ За Малофеев империята, държавността са по-важни от православието. В този смисъл Дугин е най-близкият му идеолог “, споделя един от източниците.
В същото време през 2017 година Дугин беше отхвърлен от поста основен редактор на телевизионния канал " Царьград ", който е точно на Малофеев.

Бизнесменът имал идея за новия си облик - „ съветски Тръмп със консултант Дугин “, само че Кремъл не разрешава политическата кариера на Малофеев да продължи.

Според източниците на Meduza съдействието на Дугин с Малофеев е още едно доказателство, че философът няма директно въздействие върху управлението на страната. Въпреки това те признават, че Дугин може индиректно да въздейства на Путин и неговите възгледи за интернационалните връзки и обстановката в Украйна. Това евентуално става посредством диалозите му със със чиновници на спецслужбите, които биха могли да показват концепциите на Дугин за свои.

Дугин е идеологът на сегашния миг не тъй като диктува нещо на Путин, неговите възгледи в този момент значително съответстват с тези на президента, тъй че той в действителност може да се назова идеолог на „ специфичната интервенция “, разяснява още източникът.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР