Наричан Професора или Разрушителя, лидерът на групировката Ислямска държава (ИД),

...
Наричан Професора или Разрушителя, лидерът на групировката Ислямска държава (ИД),
Коментари Харесай

Ето кой е ликвидираният при американска операция лидер на ИД

Наричан Професора или Разрушителя, водачът на групировката " Ислямска страна " (ИД), чието очистване разгласи през днешния ден американският президент Джо Байдън, беше относително незнаен, само че знаеше по какъв начин да поддържа тактиката и активността на групировката, до момента в който я оглавяваше за по-малко от две години, отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Амир Мохамед Саид Абдел Рахман ал Маула, джихадист с голям брой псевдоними, наричащ себе си " емирът " Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши, който ръководеше ИД, беше погубен по време на интервенция на американските специфични елементи през днешния ден преди зазоряване в Сирия, разгласи американският президент.

Преди да се причисли към управлението на терористичната формация след елиминирането на неговия предходник Абу Бакр ал Багдади в края на 2019 година, той ръководеше избиването на кюрдоезичното малцинство на язидите.
свързани новини4443преди 7 часа
Позициите до този терорист от туркменски генезис в терористична организация, чиито водачи преди този момент са били араби, изглеждаха много несигурни.

Бивш офицер от армията на Саддам Хюсеин, приключил Университета за ислямски науки в Мосул, той се включил към редиците на " Ал Каида " след американското навлизане в Ирак и залавянето на Саддам Хюсеин през 2003 година, съгласно американската неправителствена организация " Каунтър екстремизм проджект " (Counter Extremism Project - СЕР).

Курайши е арестуван и пратен през 2004 година в американския затвор " КемпаБука ", в Южен Ирак, считан за разплодник на джихадизма. Там той се е срещнал с Багдади. Освободен е бил по незнайни аргументи. После се е включил към Багдади, който през 2010 година пое контрола над иракския клон на " Ал Каида ", преди да сътвори поредно " Ислямска страна в Ирак ", а по-късно " Ислямска страна в Ирак и Сирия " (ДАЕШ на арабски).

Според " Каунтър екстремизм проджект ", Курайши се издигнал бързо в горните ешелони на бунтовниците, получил прякорите " Професора " а и " Разрушителя " и придобил репутацията на жесток човек, по-специално посредством елиминиране на съперници на Багдади в границите на ИД.

В родния му град Тал Афар, на 70 километра западно от Мосул, се основават работилници за експлозиви и се кроят проекти за терористични офанзиви.

Курайши също така играе значима роля в джихадистка акция за очистване на малцинството язиди посредством всеобщи убийства, изселване и полово иго, отбелязва Жан-Пиер Филиу, професор в Института за политически проучвания " Сианс По " в Париж.

По времето, когато е отпред на ИД Курайши се пробва да възвърне силата и интензивността на групировката, която загуби териториите, завладени от нея в Ирак и Сирия по време на съществуването на нейния " халифат " (2014-2019 г.).

Според специалисти ИД постоянно е подготвяла приемници на своите водачи. През последните месеци не е постъпвала никаква обоснована информация за индивида, който би могъл да наследи Курайши отпред на групировката, която, сходно на огромния си противник " Ал Каида ", постоянно е оцелявала след гибелта на водачите си.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР