Наредил съм да бъдат освободени директорът на Българската банка за

...
Наредил съм да бъдат освободени директорът на Българската банка за
Коментари Харесай

Борисов нареди да се освободи бордът на директорите на ББР

Наредил съм да бъдат освободени шефът на Българската банка за развиване (ББР). Това съобщи министър председателят Бойко Борисов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Възмутен съм от това, което направи ББР и финансовият министър сподели, че никой с него не се е съветвал и на министъра на стопанската система, който е принципал съм разпоредил, шефове и всички да бъдат неотложно освободени. Министърът да привиква ръб и да освобождава всичко в нея, добави Борисов.

В утринния брифинг на Националния действен щаб министър председателят се включи да дава отговор на въпроси на публицистите. Относно информацията, че Япония дава лекарство на България, Борисов заяви, че за първи път в своята история японски министър председател посети България. „ Отношенията сред България и Япония са такива, че.. да, докторите споделят, че не пречи, може и да оказва помощ лекарството, само че лекарите демонстрираха жест и ни включиха в листата “. Българската промишленост създава доста по-качествени артикули, които – когато ги дадеш на други страни, виждате, че те вършат хубав жест, който се прави десетки години.

Затова през днешния ден съм поръчал да пратим на братята ни в Северна Македония 100-ина дрехи за лекарите на първа линия. Това значи да сме братя – да си оказваме помощ в сложни моменти, добави Борисов. Има медикаменти, които дават добър резултат, – дали са на хининова основа, само че има опасения, че са токсични, – към този миг няма лекарство, което да лекува ковид в света. Но тези, които оказват помощ, сме обезпечили оптимално количество сега. Няма един болен у нас, който да не е лекуван с препарат или лекарство, което да е помогнало и да не сме го внесли.

Надявам се университетите в Мелбърн, Италия и България обединени дружно да работим интензивно по тематиката за медикаментите. Но хубавата българска сентенция да не казваш „ Хоп “ преди да си скочил, постоянно е била в основата на моите изявления, добави Борисов.

В 9.00 следва среща с производители на медикаменти, нека успеем да свършим работа, добави министър председателят.

На въпрос на БГНЕС по кое време се чака да дойде поръчката от Европейски Съюз с доставка на един милион проби, министър председателят заяви, че в границите на дни България е трансформирала промишлеността си и автомобилни фабрики са почнали да създават шлемове и маски. „ Разпореждам през днешния ден на Щаба да стартира масирано тестване на Банско. “

“Имаме данни за епидемиологичното разпространяване в Банско с хора, които са развили болестта, и по предписание на премиера ще се направи проучване да се види хората, които са били в заведения и са оздравели, дали имат имунитет ”, добави проф. Тодор Кантарджиев.

„ Хората там изстрадаха доста, бяха затворени, през днешния ден се основава организация с бързи проби, които демонстрират дали имаш антитела, и ще разберем какъв брой от хората там – затворена общественост, са минали заболяването “, добави Борисов.

Работим доста интензивно по тематиката с медикаментите. Но хубавата българска сентенция да не казваш “хоп ” преди да си скочил, е била постоянно в основата на моите изявления. Успяхме единствено за дни да променим промишлеността си, с цел да снабдим с най-необходимото медиците. Разпореждам през днешния ден на щаба, който съм назначил аз – той дава оферти, а държавното управление взима решенията и носи политическа отговорност, та, разпоредил съм да стартират масирани проби на Банско, сподели Борисов.

Ангел остана без заплата, както и аз. Едни в този момент са богати към мен, другите по-малко. Да има и прохлада, добави Борисов. Имаме данни за епидемиологичното разпространяване в Банско, по тази причина ще създадем едно проучване, да се види там, където по заведения и места са се срещали тези, които са болни, да забележим дали хората имат построен имунитет, акцентира проф. Кантарджиев. Хората в Банско изстрадаха доста, бяха под карантина 14 дни, само че там беше огнище. С бързи проби ще може да разберем какъв брой от хората там са построили в тази затворена общественост имунитет, добави го Борисов по време на постоянния брифинг на Националния действен щаб. У нас са направени толкоз проби, колкото са направени в другите страни, сподели Борисов.

Виждате какъв брой време Европейска комисия не може да ни достави тестванията, които сме поръчали – тези проби физически ги няма на пазара. Снощи приказвах с Нетаняху, и за Израел няма проби, няма от кое място да се купят. По 1000, по 2 хиляди, по 5 хиляди съумяваме да доставяме. В Белгия бяхме платили пет хиляди, само че излезе закон, с който не разрешиха износа.

Относно клюки за това, че футболни тимове упражняват макар възбраната, Борисов заяви, че такива тимове би трябвало да бъдат санкционирани по надлежния ред.

“Това, което ще се направи в Банско, откакто имаше потвърдени заболели чужденци, които се върнаха в своите си страни, – те излязоха позитивни с генетичния тест, по тази причина в този момент взехме решение да проведем проучване за търсене на антитела, тъй като са минали повече от 2-3 седмици от вируса. Така ще разберем дали има имунен отговор и дали хората имат антитела и дали са го изкарали ”, добави проф. Кантарджиев.

Относно броя на безработните след рецесията, Борисов заяви, че строгите ограничения бяха въведени от първи април, като след нас Европа ги е въвела по-късно. „ Наблюдавам положението на моя другар Борис /Джонсън, министър председателят на Англия – бел.ред./, който беше сигурен, че вирусът би трябвало да се остави да се популяризира. Сега той самият е в тежко положение в болница. Някъде започнаха да приказват за отхлабване на ограниченията – да вземем за пример в Австрия. Но канцлерът там сподели, че вероятно след 2-3 седмици ще отхлаби ограниченията, само че в последна сметка никой не може да каже дали ще са 2-3 седмици или повече. Защото пикът хем минава, хем се връща. Та в Австрия споделиха, че вероятно ще отворят дребните магазинчета след 2-3 седмици, само че ние, да вземем за пример, въобще не сме ги затваряли. България по ограничения се конкурира в Германия, макар че сравнението на Брутният вътрешен продукт на страните е невероятно “, добави Борисов.

Хората по улицата са дисциплинирани, виждате – вървят с маски на работа.

Давам за размисъл – какъв ред и дисциплинираност да създадем, без да изпуснем обстановката – изключително с дребните деца да употребяваме огромните планини към градовете, и парковете, само че да не създадем това всеобщо скупчване, което стана предходната седмица. Само дружно можем да оцелеем – виждате и България като резултати – може да не сме тествали задоволително, само че смъртните случаи няма по какъв начин да скрием, добави Борисов.

В момента не сме достигнали пика на болестта. Утре в 12.30 ще се срещна с патриарха, тъй като доста ме е боязън по празниците към Цветница и Великден да не предизвикаме пика на заболяването, добави министър председателят.

Ключовата дума е „ лекарство “ – в случай че имаме лекарство, въобще няма да ги запитвам щаба, разхлабваме ограниченията. Но в случай че и в Бавария, Франция, Италия, не се усъвършенства ситуацията, – ние сме част от световната стопанска система и сме свързани с стопанските системи на тези страни – няма изгода в случай че хората отидат на работа по заводите, а поръчки от чужбина няма, заяви министър председателят.

Относно Пакета „ Мобилност “, министър председателят добави, че и той ще отмре както и други хрумвания по време на рецесията. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР