Наред с разширяването на Европейския съюз със страните от Западните

...
Наред с разширяването на Европейския съюз със страните от Западните
Коментари Харесай

Посланик Льобедел: Преди разширяването трябва да работим за стабилността на Западните Балкани

Наред с разширението на Европейския съюз със страните от Западните Балкани, би трябвало да се фокусираме върху стабилността в района. Това съобщи френският дипломат Н. Пр. Ерик Льобедел по време на обществена полемика в границите на интернационалния юношески семинар " Да изградим дружно европейската народна власт ".

Разбирам от идното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, че желаете всички ние да се фокусираме доста повече върху стабилността в Западните Балкани, уточни посланикът. Вярно е, че страни като Русия, Турция и Китай са били доста дейни на Балканите и ще бъде парадоксално Европа да е по-малко дейна от тях, уточни той.

По думите му в предишното " бяхме прекомерно дейни в разширението и не толкоз в задълбочаването " и по тази причина в този момент би трябвало да се фокусираме доста повече върху стабилността на Балканите, върху инфраструктурните въпроси, кохезията, взаимната съгласуваност сред Западните Балкани и Европейски Съюз, без да чакаме прекалено много.

Суверенна, демократична, обединена Европа

Франция се завърна и Европа се завърна, макар че след Брекзит се очакваше още фрагментация, имаше доста стопански и политически рецесии, напомни посланикът. След това вместо дезинтеграция, последваха изборите в Холандия, Австрия и Франция, които трансформираха настроението.

Тази наклонност обаче съгласно посланика не би трябвало да се надценява, тъй като ситуацията е доста нестабилна и сме изправени пред провокации като демократизъм, тероризъм, дефиниране на нови връзки с Турция и Русия.

Въпреки това в този момент знаем каква няма да бъде Европа, акцентира Льобедел. По думите му Европа няма да бъде Европа на нациите, няма да бъде федерална Европа, няма да има разделяне сред Изтока и Запада, няма да бъде и Европа на две скорости, само че нещо би трябвало да се промени.

В тази връзка в края на септември френският президент Еманюел Макрон показа визията си за суверенна, демократична и обединена Европа.

Според посланика има няколко ключа в проекта на Макрон, а точно Европа, която пази и подсигурява всеки аспект на сигурността, Европа, която взема решение проблемите с миграцията, която гледа повече към Африка и Средиземноморието, която обрща внимание на устойчивото развиване, Европа на нововъведенията, Европа, която е по-свързана в икономическата и обществена област, сближава обществения и данъчния си модел и дава опция на тези, които желаят да се движат по-бързо, да не бъдат спирани от другите,

По думите на Льобедел въпреки да са амбициозни тези френски оферти са и практични, съответни и прагматични, а при започване на 2018 година при започването на българското председателство ще има детайли на съответни оферти.

Френско-германската връзка

Запитан за връзките сред Париж и Берлин, посланикът уточни, че френско-германският мотор може да работи единствено когато е уравновесен, а това не беше по този начин през последните години, тъй като Франция не беше постигнала своите вътрешни промени.

При президента Макрон обаче още веднъж съществува връзката сред вътрешните промени, които поддържат европейските такива.

Посланикът напомни, че Франция предлага да се понижи броят на еврокомисарите до 15 и сама е подготвена да се откаже от своя евокомисар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР