Наред с многото факти за Пеле, които се припомниха навръх

...
Наред с многото факти за Пеле, които се припомниха навръх
Коментари Харесай

Пеле нарежда Стоичков и Балъков в идеалния отбор

Наред с многото обстоятелства за Пеле, които се припомниха точно на 80-годишния празник на спортната икона, би трябвало да споменем и какво свързва бразилеца с българския футбол. Едсон Арантес до Насименто има едно посещение у нас - в края на 50-те години, когато неговият играе две другарски срещи с националния тим. Световната звезда не получава прекалено много късмет за изява, тъй като е защитаван зорко от легендата на Спартак (Пд) Атанас Манолов. Година по-рано на " Маракана " против Бразилия и Пеле свети Тодор Диев, въпреки да губим от бъдещите международни първенци с 0:4.

На Мондиал'66 в Англия Пеле и " Селесао " са в една група с България, като срещата на " " приключва 2:0 за южноамериканските звезди. И двата гола в мрежата на Георги Найденов падат от фаул - точни са Пеле и Гаринча. В този мач Краля на футбола няма поле за изява, тъй като е компактно охраняван от Добромир " Бобата " Жечев. В автобиографията си Пеле загатва Жечев и суровия им дуел на Албиона.

През 1990 година на " Сан Сиро " в Милано е проведен бляскав показателен мач сред Бразилия и отбор на останалия свят. Начело на планетарните звезди са Франц Бекенбауер и Ариго Саки, а в селекцията им е поканен, преди малко минал от ЦСКА в. Камата е съотборник в този мач с Марко ван Бастен,, Мичел, Георге Хаджи, Енцо Франческоли, Рене Игита и други На терена за Бразилия пък играе самият Пеле.

Две десетилетия по-късно Краля на футбола възкликва по адрес на Стоичков: " Ти си популярен футболист! ". Всъщност, за величието на Ицо роля има и самият футболен крал. Пеле оглавява дружно със сър Боби Чарлтън комисията от експерти, която има за задача да дефинира идеалната единайсеторка на Мондиал'94. От българския тим изборът на двамата се стопира върху Стоичков и. Никога преди и в никакъв случай по-късно българи не попадат в идеалния отбор на международно състезание. На специфична гала в хотел " Риц " в Пасадина на 15 юли 1994 година Пеле и Чарлтън афишират избора си - Ицо и Краси получават голямо самопризнание с историческа стойност.

Не са доста интервютата, които Пеле е дал за български медии. Първото е взето от Румен Пайташев, часове преди международния край на 8 юли 1990 година в Рим. С доста непримиримост и гонене родният футболен енциклопедист съумява да вземе изявление от Краля в хотел " Екселсиор ". То е оповестено на страниците на вестник " Футбол ". Шест години по-късно Пеле дава изявление и за паметното предаване " Планета Футбол " по " Канал 1 ". Това става в Англия по време на Евро'96, където с доста сръчност и дипломатичност до изявление с митичния бразилец доближават Владимир Памуков, Красимир Минев и Павел Бошнаков.

В историята остава и лафът на Николай Колев - Мичмана: " В непосредственост до мен е сътрудника Пеле ", котел по време на заключителните срещи от Аржентина'78. Варненският доайен Стефан Янев също се е докосвал до трикратния международен първенец. На почивката на мача Бразилия - Съюз на съветските социалистически републики от Мондиал'82 Пеле отхвърля подпис на Чечо, само че след 12 години в Съединени американски щати " грешката " е поправена.

В началото на XXI век ФИФА разпорежда на Пеле да дефинира 125-те най-хубави футболисти, селектирани в лист наименуван " ФИФА 100 ". Сред избраниците на Краля на футбола има един българин - Христо Стоичков.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР