Нарастват опасенията, че болниците в Газа, много от които вече

...
Нарастват опасенията, че болниците в Газа, много от които вече
Коментари Харесай

Законни ли са атаките на Израел срещу болниците в Газа?

Нарастват опасенията, че лечебните заведения в Газа, доста от които към този момент са на ръба на колапса, може да бъдат подложени на засилени офанзиви, защото израелската войска се придвижва по-дълбоко в анклава.

През последните дни израелски военни самолети кръжаха по-близо до две лечебни заведения в град Газа – ал-Шифа и ал-Кудс – бомбардирайки региони в непосредствена непосредственост до тях. И двете лечебни заведения са получили заповеди от израелската войска да се изтеглят, искане, което лекари и самостоятелни специалисти споделят, че е невероятно да се извърши поради огромния брой пациенти в техните отделения, в това число пациенти на животоподдържащи апарати.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Хамас отхвърля израелската рекламация за съоръжения под болница ал-Шифа Един ден от живота на фамилиите, приютили се в болничното заведение ал-Шифа в Газа Ал-Шифа в Газа Shifa: Болница на ръба Снимки: Арабската болница al-Ahli в Газа, ден след завършек на списъка

Надвисващата опасност идва, когато лечебните заведения в обсадения анклав, лишени от главно гориво и медикаменти, се срутват. Шестнадесет от 35 към този момент не действат. Болниците, които към момента работят, предизвестяват, че откакто генераторите спрат, те няма да могат да поддържат работата на вентилаторите, инкубаторите и диализните машини и на процедура ще се трансфорат в морги.

 INTERACTIVE_HOSPITALS_FUEL_GAZA_NOV2_2023 copy-1698922157

Какво се случва с лечебните заведения в Газа? До каква степен са предпазени от интернационалното право?

Кои лечебни заведения са застрашени в Газа?

През последните дни лечебните заведения ал-Кудс и ал-Шифа в град Газа и индонезийската болница в северната част на Газа станаха очевидци на офанзиви в непосредствена непосредственост до тях. Те са единствено три от 13 лечебни заведения в цялата линия, на които неведнъж е нареждано да се изтеглят, макар че лекуват хиляди пациенти.

Говорейки след офанзивите покрай Ал Кудс, Небал Фарсак, представител на палестинския Червен полумесец, сподели пред Ал Джазира: „ Евакуирането им значи да ги убиете. “

Световната здравна организация съобщи, че ударът против болничното заведение, в която се лекуват стотици пациенти и приютява 14 000 разселени палестинци, би бил противозаконен.

Al-Shifa, което на арабски значи „ къща на изцелението “, е най-голямата болница в линията, в която сега се лекуват хиляди пациенти. Израелската войска твърди, че Хамас е построил няколко военни комплекса под тях. Хамас отхвърли обвиняването.

Офисът на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси съобщи, че „ няма безвредно място за тези пациенти “. Всяка евакуация би била „ смъртна присъда “. Болниците също по този начин приютяват към 117 000 разселени хора, чиито къщи са били бомбардирани.

Миналата седмица израелски бомби повредиха част от онкологичното поделение в болничното заведение за турско-палестинско другарство. В сряда болничното заведение разгласи, че е била принудена да затвори. „ Ние споделяме на света: „ Не оставяйте пациенти с рак на сигурна гибел заради това, че болничното заведение не работи “, сподели шефът на болничното заведение Субхи Сукейк.

Израел сподели ли, че ще нападна лечебни заведения?

„ Това, което виждаме, е, че те приготвят обществеността за [] бомбените атентати на лечебни заведения “, сподели Нийв Гордън, професор по интернационално право и права на индивида в университета Queen Mary в Лондон, пред Al Джазира в четвъртък.

В понеделник, в нещо, което изглеждаше като превантивно отклонение на предстоящата рецензия, израелската войска пусна видео, в което се твърди, че ал-Шифа е команден и надзорен център на Хамас, настоящ като „ един на щаба ” на военното крило на групата, бригадите Касъм. Миналата седмица представителят на израелската войска Даниел Хагари показа 3D карта на хипотетичните центрове на Хамас и тунели под болничното заведение.

 INTERACTIVE-LIVE-TRACKER-GAZA-NOV2 -2023-1045GMT

Последното нахлуване против лечебните заведения в Газа следва детонацията от предишния месец в болница Ал-Ахли в град Газа, която към момента не е разследвана без значение. Палестинските управляващи споделиха, че детонацията е умъртвила близо 500 души и насочиха с пръст Израел.

Израел упрекна Палестинския ислямски джихад, само че неговите доказателства, в това число фрагменти от ракета, снимани 40 минути след гърмежа, и доказуемо фалшифициран запис на хипотетичен диалог сред сътрудници на Хамас, за който лингвистите откриха, че синтактично необикновен, хвърли подозрение върху изказванията си.

Ал-Ахли също е получил голям брой предизвестия да се изтегля преди гърмежа.

До каква степен лечебните заведения са предпазени от интернационалното право?

Международното филантропично право се основава на Женевските конвенции от 1949 година, подписани след ужасите на Втората международна война. Съгласно конвенциите лечебните заведения се смятат за „ цивилни обекти “ и получават де факто отбрана, сподели Шринивас Бура, доцент по интернационално филантропично право в Южноазиатския университет в Ню Делхи.

Допълнителните протоколи от 1977 година към конвенциите дефинират съответни разпореждания за лечебните заведения. Член 12 ясно гласи: „ Медицинските звена би трябвало да бъдат зачитани и защитавани когато и да е и няма да бъдат обект на нахлуване. “

Въпреки това, член 13 по-късно обрисува изключенията, заявявайки, че медицинските елементи престават да бъдат предпазени, в случай че „ се употребяват за осъществяване, отвън тяхната филантропична функционалност, дейности, нездравословни за врага “. В такива случаи се споделя, че би трябвало да се дават предизвестия и „ рационален период “.

„ Законът признава отбраната и по-късно я отхвърля “, сподели Гордън. Той сподели, че лечебните заведения могат да изгубят правото си на отбрана в случаите, в които се употребяват за отбрана на бойци или запазване на оръжия, или в случай че се намират покрай законни военни цели.

Има и въпроси по отношение на пропорционалността, дали военната цел оправдава породената щета.

Както сподели Гордън, „ колкото по-висока е цената на военната цел, толкоз повече хора имате право да убивате. “ Според него централата на Хамас би се смятала за цел с висока стойност.

„ Можете да надуете военна цел и можете да намалите вредите, които създавате “, сподели той.

„ Защитата на лечебните заведения не е безспорна. Той може да бъде злепоставен, в случай че се употребява за военни цели “, сподели Бура.

Въпреки това той уточни, че не е задоволително врагът да предизвести цяла болница, лекуваща заболели и ранени, да се изтегля.

Предупрежденията би трябвало да се издават непосредствено на бойците, като им се даде задоволително време да се съобразят и потвърдят, че към момента участват, преди да нападат.

„ В актуалната обстановка наподобява, че такова предизвестие не е било обещано “, сподели той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР