Нарастващото търсене на наеми за жилища в Берлин и строгите

...
Нарастващото търсене на наеми за жилища в Берлин и строгите
Коментари Харесай

Да купиш обзавеждане за $28 000, за да си наемеш дом: възможно е на най-лудия пазар на жилища в света

Нарастващото търсене на наеми за жилища в Берлин и строгите регулации се оказват композиция, която провокира някои необикновени покупко-продажби.

Някои наематели споделят, че би трябвало да " влагат " в мебели и уреди за дома, с цел да подпишат контракт за наем. Други пък са принудени да заплащат за няколкомесечен наем в брой, а някои наематели даже се съгласяват да заплащат повече от законово позволеното, или тъй като не познават закона, или просто тъй като нямат избор, написа Bloomberg.

В Германия е нормална процедура жилищата за наем да се оферират необзаведени - постоянно без електроуреди или даже кухненски шкафове. Не е извънредно наемателите да продават движимостите си на идващия жител. Ако преди този момент е значело новият наемател да заплати сума от сорта на 1000 до 3000 евро, то в този момент цените се много по-големи, считат наемателите и сътрудниците на недвижими парцели.

В сходна публикация на уеб страницата ImmoScout24 да вземем за пример, посочената цена е 25 000 евро авансово заплащане за кухненско съоръжение, тв приемник и мебели (диван, легло, култивиран мебели и други). Наемът на двустайния апартамент е 930 евро на месец. В обявата се споделя още, че сумата не предстои на договаряне.

Лимити

Незаконно е да се продават мебели за повече от 50% над цената им. Оспорването на цената обаче, постоянно се смята за прекомерно рисковано. Някои наематели просто желаят да получат опцията да подпишат контракт за наем с релативно добра цена. В Берлин наемодателите не могат да покачат наема с повече от 10% над междинното за региона и с повече от 15% за интервал от три години. Могат да усилят наема един път годишно, само че някои наемодатели се пробват да усилват повече цените.

Главният изпълнителен шеф на организацията за недвижими парцели Black Label Properties Йоанис Цакрис декларира, че наемодателите прибавят мебели в другояче необзаведен апартамент, което им разрешат законно да постановат спомагателна такса, постоянно надвишавайки с 2% в допълнение, което е позволено.

За пет години наемите в Берлин са се повишили с 42%, съгласно данни на онлайн брокерската компания за наеми Immowelt и с 5% единствено за предходната година. Това е по-голям растеж на цените от тези в Мюнхен, където междинният наем се е нараснал с 24% през последните пет години и с 2% през последната година. Във Франкфурт цените се повишават с 16% сред 2016 и 2021 година

Апартамент от 60 квадратни метра в Берлин може да бъде нает за приблизително 606 евро на месец. Това е въпреки всичко е по-достъпно спрямо други огромни европейски градове. В Барселона за апартамент с сходен размер наемът е 1002 евро, а в Париж наемът е 1716 евро на месец.

През 2020 година растящият жилищен пазар накара Берлин да вкара заледяване на наемите, само че по-рано тази година немски федерален съд анулира мярката. Градът се нуждае и от повече публични жилища. Гласоподавателите утвърдиха референдум, призовавайки властта да подтикне огромните частни компании да продадат жилищни парцели на държавното управление. Други считат, че това, от което градът в действителност се нуждае е градежът на повече жилища, въпреки че това ще отнеме години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР