Нарастващите сметки за енергия на домакинствата и цените на храните

...
Нарастващите сметки за енергия на домакинствата и цените на храните
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания изненада с 41-годишен рекорд

Нарастващите сметки за сила на семействата и цените на храните тласнаха английската инфлация до 41-годишен връх. Това сочат данни, оповестени ден преди министърът на финансите Джеръми Хънт да разгласи покачване на налозите и редуциране на разноските, с цел да управлява растежа на цените, предава Reuters.

Потребителските цени са се повишили с 11.1% през 12-те месеца до октомври, най-вече от октомври 1981 година и бележат огромен скок по отношение на записаните 10.1% през септември, оповестиха от Службата за национална статистика.

Анкетирани от Reuters икономисти предвидиха, че инфлацията ще нарасне до 10.7%.

Инфлацията щеше да се увеличи до към 13.8% през октомври, в случай че държавното управление не се бе намесило, с цел да наложи таван на цените на сила на семействата до 2500 паунда приблизително годишно ”, настояват от Национална статистическа работа на Англия.

В отговор на данните Хънт, който би трябвало да очертае нов бюджет в четвъртък, сподели, че са нужни " сложни, само че нужни " решения за справяне с възходящите цени.

Наш дълг е да помогнем на Банката на Англия в задачата й да овладее инфлацията и да доближи задачата от 2%, като действаме отговорно с финансите на нацията “, сподели той в изказване.

Анализатори настояват, че скокът поддържа натиска върху Банката на Англия да продължи да покачва лихвените проценти.

" Инфлационният напън от стегнатия английски пазар на труда беше недооценен и в този момент служащите евентуално ще изискат по-големи заплати отсега нататък, с цел да компенсират инфлацията ", съобщи Майк Бел, световен пазарен пълководец в JP Morgan Asset, прогнозирайки, че Банката на Англия в този момент ще увеличи лихвите до връх от 4.5% от 3.0%.

Джеймс Смит, икономист в ING, сподели, че има признаци за това, че инфлацията е достигнала своя връх и чака банковият лихвен % да доближи към 4%, малко под настоящите пазарни цени.

Цените на храните и безалкохолните питиета за 12 месеца до октомври са се повишили с най-бързия ритъм от 1977 година насам.

Домакинствата с най-ниски приходи, за които силата и храната заемат по-голям дял от разноските, са претърпели инфлация от 11.9%, до момента в който хората с най-високи приходи са изправени пред инфлация от 10.5%.

Разходите на производителите за първични материали и сила са се повишили с най-бавния си ритъм от март, само че с 19.2% нарастването към момента е голямо по историческите стандарти. Цените, налагани от фабриките, са се повишили с 14.8% през 12-те месеца до октомври, най-бавното нарастване от април.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвисока инфлация Англия високи цени потребителски цени инфлация ПоследниНай-четениБюджет и финанси 28 Инфлацията във Англия изненада с 41-годишен връх Политика 44 „ Българският Давос “ ще се организира през декември Политика 256 Служебното държавно управление направи още една стъпка към Организацията за икономическо сътрудничество и раз Компании 664 „ Мистър и Мисис Икономика “ 2022 в фотоси Политика 8434 И Швеция блокира България за Шенген Индустрии 7486 Производителите на електрически автомобили горят пари с огромна скорост Любопитно 6464 Най-скъпият Мондиал в историята: Цените хвърчат, само че билети и места няма Накратко 5714 Вечерни вести: Швеция стопира България за Шенген; Летище Русе пред неуспех Всички новини12:53 Бюджет и финанси 28 Пенсионерите ще получат по 70 лева коледна добавка
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР