Нарастващата изолация на Русия няма да доведе до остра криза

...
Нарастващата изолация на Русия няма да доведе до остра криза
Коментари Харесай

Изолацията на Русия няма да доведе до остра криза в световното предлагане на петрол

Нарастващата изолираност на Русия няма да докара до " остра " рецесия в международното предложение на нефт, защото производството в други страни се усилва, а търсенето от страна на Китай понижава, съобщи Международната организация по енергетика (МАЕ), съобщи БГНЕС.

Агенцията, която и преди е предупреждавала, че нахлуването на Москва в Украйна може да провокира " потрес " в международните доставки, съобщи, че проектите на Европейски Съюз и Г-7 да забранят вноса на съветски петрол ще " ускорят преориентацията на комерсиалните потоци " и ще принудят Русия да понижи производството.

" Стабилно възходящият рандеман в други страни, комбиниран с по-бавен растеж на търсенето, изключително в Китай, се чака в кратковременен проект да предотврати изострен недостиг на предлагането ", съобщи в месечния си отчет организацията, която поучава развитите страни.

След като през април предлагането спадна с близо един милион барела дневно, през втората половина на годината загубите могат да се усилят до три милиона барела дневно, счита организацията.

Съединените щати и други богати страни взеха решение да употребяват изключителните си петролни ресурси в опит да укротят цените на суровия нефт.

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари докара до внезапно повишаване на цените на нефта, само че заради строгите коронавирус ограничения в Китай - най-големият вносител на недопечен нефт в света, търсенето понижава.

МАЕ съобщи, че " устойчиво възходящият " рандеман от Съединени американски щати и близкоизточните членове на петролния картел ОПЕК+ ще оказват помощ за компенсиране на загубите от Русия.

Като се изключи Русия, международното произвеждане на нефт ще нарасне с 3,1 млн. барела дневно от май до декември, съобщи организацията.

В същото време прогнозите сочат, че растежът на международното търсене на нефт ще се забави до 1,9 млн. барела дневно през второто тримесечие, което е повече от половината от темпа през първите три месеца на годината.

Очаква се обаче то още веднъж да нарасне от април до август, защото потреблението на коли и на самолетно гориво се покачва по време на сезона на отпуските.

Търсенето за 2022 година се чака да доближи 99,4 млн. барела дневно, което съставлява нарастване с 1,8 млн. барела дневно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР