Нарастването на вътрешното търсене ще стимулира растежа на България. Това

...
Нарастването на вътрешното търсене ще стимулира растежа на България. Това
Коментари Харесай

Проф. Ганчо Ганчев: Стимулирането на търсенето и доходите е полезно за България

Нарастването на вътрешното търсене ще подтиква растежа на България. Това съобщи в изявление за БГНЕС икономистът проф. Ганчо Ганчев.

С университетския учител разясняваме оферти от финансовия министър Асен Василев план на бюджет за идната година.

Проф. Ганчев е безапелационен, че не би следвало да влизаме в новата година без бюджет, само че въпросът за продажбата на земи от държавния аграрен фонд е значим и би трябвало да бъде изчистен . „ Неясният миг с продажбата на земи от поземления фонд би трябвало да бъде урегулиран и да отпадне. Но самият този въпрос, както стана ясно, визира бюджета за 2025 година “, уточни университетският учител.

Силната страна на бюджета съгласно него е тази, за която той е най-вече подложен на критика.

„ Силната страна е тази, за която той се подлага на критика, а точно, че подтиква вътрешното търсене. Има икономисти, които настояват, че вътрешното търсене не подтиква растежа, което не е правилно. Всички проучвания на МВФ и Европейска комисия демонстрират, че повишаването на вътрешното търсене е един от факторите на растежа в България “ , акцентира икономиста, само че предизвести, че би трябвало да се работи деликатно. „ По принцип тази ориентировка към стимулиране на търсенето и приходите е стратегически потребна за страната, в случай че бъде задоволително реалистично приложена “ , безапелационен е проф. Ганчев.

Иначе главният нереалистичен миг е прогнозата за растежа, която е 3,2%. „ Имайки поради интернационалната конюнктура, растежът ще бъде по-нисък, откъдето и средствата, които се събират ще бъдат по-малки, в сравнение с е планувано “, предизвести икономистът и от това следва, че може би ще има някакво ограничение на разноските.

Оценката му за бюджета е, че той никога не е рискован, каквито обвинявания се чуха, само че е „ малко прекомерно оптимистичен “.

А по тази причина по какъв начин той ще се отрази на ориста на елементарния жител, проф. Ганчев съобщи: „ Социалната политика и покачването на пенсиите са положителните вести за елементарните хора от бюджет 2024 “ . /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР