Нарастване на търсенето на малки заеми за заплащане на битови

...
Нарастване на търсенето на малки заеми за заплащане на битови
Коментари Харесай

Инфлацията изпреварва индексирането на доходите у нас

Нарастване на търсенето на дребни заеми за възнаграждение на битови сметки поради инфлацията, регистрира изследване на финландската компания за гъвкави финансови решения и потребителско кредитиране " Фератум " (Ferratum), оповестяват от компанията.

Проучването отразява въздействието на инфлацията върху бюджетите на семействата в 13 европейски страни, в това число България. Проведено е онлайн сред 27 октомври и 11 ноември м.г. измежду 7831 участници на възраст от 18 до 60 години с ниски, междинни и по-високи приходи. 

Според данните 54 % от интервюираните в България настояват, че вследствие на инфлацията изпитват усложнения да заплащат битовите си сметки в точния момент и в частност отговорностите за електрическа енергия и отопление. Данните демонстрират, че възходящата инфлация изпреварва индексирането на приходите у нас - едвам 35 % от интервюираните споделят, че заплатите им са се нараснали задоволително, с цел да подхождат на инфлацията.

 istock istock
Отчита се наклонност доста семейства да свиват разноските си, като развлеченията и пътуванията са първите неща, от които икономисват българите, а към тях към този момент се прибавят и разноските за храна, демонстрира изследването.

Един от трима или 35 % от запитаните показват, че към този момент умишлено харчат по-малко за храна, а двама от трима или 65 % от интервюираните споделят, че са свили разноските си за занимания и почивки. Според данните румънците и хърватите също понижават разноските си за пътувания, само че доста по-малко от разноските си за развлечения спрямо българите.

Възможно ли да е пестим пари, без да променяме навиците си

Проучването демонстрира още, че българите с оптимистично очакване за финансовото си положение през 2023 година са повече  - 44 % по отношение на приблизително 30 % оптимисти в останалите европейски страни. Тези, които считат, че през актуалната година ще имат по-малко пари за харчене, са 34 % на фона на приблизително 33 % песимистично настроени консуматори от другите европейски пазари. Българските консуматори чакат, че евентуално ще разчитат на заеми, с цел да покрият сметките си за електричество и отопление, както и да се оправят със доста нарасналите цени на храните, които пораждат съществено безпокойствие, се отбелязва в изследването. 

 istock istock
По отношение на спестяванията през 2021 година единствено 22 % от интервюираните българи споделят, че икономисват по-малко от един % от приходите си. Към 2022 година техният дял е 66 %. Делът на тези, съумели да спестят над една пета от приходите си за 2021 година, спада от 27 % на 8 % през предходната година, съгласно допитването.

" Проучването Фератум Инсайтс (Ferratum Insights) оказва помощ да разберем потребностите на нашите клиенти от финансови услуги и поддръжка в подтекста на настоящата икономическа обстановка. Живеем в бурни времена с милиони уязвими семейства в цяла Европа, които са мощно наранени от инфлацията и търсят метод да се оправят с резултатите от нея. С изследването желаеме да подчертаем, че това в действителност е паневропейски и световен феномен ", споделя Кристиян Каякас, основен изпълнителен шеф на Ferratum.

" Нашето обръщение е да бъдете рационални и в случай че е належащо, да опитате да намалите несъществените разноски – нещо, което както виждаме от изследването, обществеността към този момент прави ", прибавя Каякас.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР