Нараства песимизмът през април в оценките и очакванията на потребителите

...
Нараства песимизмът през април в оценките и очакванията на потребителите
Коментари Харесай

Изследване: Българите очакват още по-голяма инфлация през следващите 12 месеца

Нараства скептицизмът през април в оценките и упованията на потребителите спрямо януари. Доверието на потребителите е намаляло с 4.9 пункта по отношение на нивото си от преди три месеца, намалено е доверието измежду популацията както в селата, по този начин и в градовете. Това сочат данни от проучване на Национален статистически институт.



Мненията на потребителите за развиването на общата икономическа обстановка в страната през последните 12 месеца както и упованията за идващите 12 месеца са по-песимистични, по отношение на предходното наблюдаване. По-негативни спрямо януари са и оценките и упованията им по отношение на измененията във финансовото положение на техните семейства.



Потребителите не престават да смятат, че през последните 12 месеца има повишаване на потребителските цени. Същевременно и инфлационните им упования за идващите дванадесет месеца се ускоряват.

По отношение на безработицата в страната през идващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към по-умерените отзиви.



Настоящата икономическа обстановка в страната продължава да се прави оценка от по-голямата част от потребителите като неподходяща за икономисване. Негативна е и настройката им във връзка с осъществяването на разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост, за „ покупка или изграждане на жилище (вила) “ и за „ усъвършенствания в дома “ през идващите дванадесет месеца.





Изследването е част от хармонизираната стратегия на Европейски Съюз за наблюдения на бизнес трендовете и наблюдаване на потребителите. Обект на проучването са лицата на 18 и повече години, методът на асортимент - инцидентен, гнездови и симетричен на популацията по региони. Методът на проучване е изявление - лице в лице.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР