Напролет може да стартира ремонтът на язовир "Огоста" край Монтана.

...
Напролет може да стартира ремонтът на язовир "Огоста" край Монтана.
Коментари Харесай

Напролет може да стартира ремонтът на язовир Огоста край Монтана

Напролет може да започва ремонтът на язовир "Огоста " край Монтана.
В средата на м. септември „ Монтажи” ЕАД са внесли в „ Държавната консолидационна компания” план-сметка за ремонта на водоема. Около 7-8 млв. лева ще костват ремонтите на мокрия откос на язовирната стена, на отводнителния канал след изпускателя и част от инжекционната завеса под стената.
Реалистичният период за старт на ремонтните действия е май-юни идната година, сподели новият началник на локалния клон на „ Напоителни системи” Георги Младенов.
Според Г. Босашки, шеф на „ Напоителни системи”-Мизия, под чиято пълномощия е и локалният клон на сдружението, има проблем със оборудване от към 10 метра в инжекционната изложба на язовира. Налягането там било 3 атмосфери.
„ В момента свлачищните процеси в региона са затихнали, следва скатът още веднъж да бъде обследван”, добави Босашки.
Според него, след ремонт на улук, свличането последователно спирало.
„ Язовирът не заплашва град Монтана и селищата по поречието на река Огоста”, безапелационен бе регионалният шеф на града Валери Димитров. Местната и централна власт, в това число министър председателят Стефан Янев са ангажирани с казуса, добави той.
Припомняме, че в средата на месец юли 2018 година Министерски съвет утвърди лист на язовирните стени и оборудванията към тях на 414 язовири държавна и общинска благосъстоятелност, на които би трябвало да се извърши незабавен ремонт.
Определена е „ Държавна консолидационна компания “ ЕАД „ като сдружение със 100 на 100 държавно присъединяване да разпорежда ремонтите “ на тези язовири, като са отпуснати над 600 млн. лева
Няколко години по късно, незабавните поправки, сред тях и на бент. „ Огоста” към момента не са почнали.
Междувременно стана ясно, че към този момент работят двете частни Водноелектрическа централа на язовир „ Огоста”. Третата, на „ Напоителни системи”, не работела поради ”неплатени държавни такси”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР