Напрежението в Близкия изток крие много рискове за България. Това

...
Напрежението в Близкия изток крие много рискове за България. Това
Коментари Харесай

Каракачанов с лоша прогноза за рисковете за България заради сблъсъка САЩ - Иран

Напрежението в Близкия изток крие доста опасности за България. Това сподели военният министър Красимир Каракачанов.

"Ситуацията е много напрегната, всички го виждаме. Буквално през тези няколко дни ще стане ясно дали напрежението ще продължи да ескалира или ще се откри вид за връщане към една по-спокойна обстановка. Лично аз не съм оптимист ", разяснява вицепремиерът, представен от Дарик.

Дали ще се изтеглим от Ирак, би трябвало да има общо решение на НАТО, изясни още Каракачанов.

"В Ирак ние имаме двама офицери, само че те не са във военна задача, а задача по образование на персоналния състав на иракската войска. Ние постоянно имаме проект за евакуацията им. До две седмици следва тяхната ротация, тъй че ще решим дали да ги изтеглим. Трябва да има общо решение на НАТО по въпроса ", добави той.

Изтегляне на интернационалните сили от Ирак, по думите му, може да възроди ИДИЛ.

"Ако стане едно тотално евакуиране от Ирак, значи да се възобнови борбата сред трите огромни общности – сунити, шиити и кюрди.

Знаете, че Ислямска страна се рекотираше най-вече измежду сунитската част на иракчаните. Мнозинството са шиити, те гледат със благосклонности на Иран, а Иран ги подкрепя. Неслучайно такова е и решението на иракския парламент " разяснява Каракачанов във връзка вчерашното решение на иракските депутати да изискат Съединени американски щати да напусне страната.

"Това значи, може би, ненапълно възраждането на Ислямска страна. Лично аз надълбоко се колебая, че иракските сили за сигурност са в положение да се оправят с този въпрос. Както и Сирия не можа да се оправи сама с този въпрос, по този начин ще бъде мъчно и за Ирак ", предвижда вицепремиерът.

Каракачанов още един път разяснява провокативното изявление на сръбския външен министър Ивица Дачич по отношение на България по отношение на българското малцинство в Сърбия и неговите права.

"Той хубаво пее. Може би по-добре пее, в сравнение с се изрича политически. Това негово изявление не е изолирано и не е първото.

През последните месеци зачестиха не напълно уважителните изявления от страна на сръбски политици за за България и то без съображение. България не е дала никакво съображение на Сърбия да прави сходни изказване. А това, че България се грижи за своите сънародници, е наше обвързване ", разяснява водачът на Вътрешна македонска революционна организация.

Според Каракачанов сръбската политика по отношение на нашето малцинство там е подбудена от стопански аргументи - с цел да бъде предизвикано то да се изсели от тези територии. "Което не бих го нарекъл политика на добросъседство. Агресивният звук по отношение на България се ускорява, а това прави усещане ", заключи Каракачанов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР