Напрежението по оста София-Скопие тлее отдавна. Вчера лидерът на „Има

...
Напрежението по оста София-Скопие тлее отдавна. Вчера лидерът на „Има
Коментари Харесай

„Тайните договорки“ на Република Северна Македония и България

Напрежението по оста София-Скопие тлее от дълго време. Вчера водачът на „ ИТН “ Слави Трифонов хвърли нова клечка в огъня, обвинявайки министър-председателя Кирил Петков „ в опит да заобиколи съдружното съглашение що се отнася до позицията на страната ни за Северна Македония и без никакви условия да отхвърли българското несъгласие за участие на съседката ни в Европейския съюз “.

Уж единната позиция на обединението

Единната позиция на обединението във връзка с Република Северна Македония остава непроменена, само че единични политически фигури се усещат длъжни да се изкажат по въпроса.

От „ Продължаваме Промяната “ отхвърлиха да се водят подмолни диалози за повдигане на българското несъгласие през юни. Председателят на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров беше безапелационен, че на този стадий тематиката не била на масата, само че означи, че се обсъждали разновидности.

„ Има ясна поръчка, че договарянията ще не престават с отчитане на уговорките, които сме поели, без да вършим промени в позицията “, съобщи депутатът. По думите му на този стадий няма ангажимент за юни, няма и подмолни диалози. Разговорите се водели намерено, с причини, имало интензивни съвещания за отбрана на националния интерес.

„ Позицията на Българска социалистическа партия за Северна Македония не е изменена и това, несъмнено, е част от съдружното съглашение и няма по какъв начин и позицията на България да бъде изменена в тази обстановка “, увери и Георги Свиленски от левицата.

На въпрос дали знае за поеман ангажимент от страна на премиера за повдигане на ветото през юни, Свиленски сподели, че няма такава информация. „ Чуват се информации, че се работи в посока до юни да бъде решен въпросът, само че чисто механически, в случай че щете, няма по какъв начин да се случи. Много неща има да се извършват по контракта, които не са изпълнени “, посочи той.

„ Тайни сделки да вдигнем ветото няма и не може да има, защото решението за възможна смяна в българската позиция или някаква сделка може да бъде взето единствено от Народното събрание “, разяснява и Христо Иванов от „ Демократична България “ . Той уточни, че България има рамкова позиция за РСМ, която обвързва държавното управление и тази позиция е доказана от политическите сили в Народното събрание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

„ В този смисъл не може един човек, който и да е той, да поема каквито и да било задължения и тази легенда не работи за никого “, добави Иванов, който бе безапелационен, че няма да има предварителни парламентарни избори все още.

Защо Има Такъв Народ се цепи от колектива?

Не на същото мнение е обаче Станислав Балабанов от Политическа партия „ ИТН “, част от ръководството. Според него проблеми с търгуването на национални ползи изрично заплашват връзките в една коалиция.

„ Надяваме се в действителност тези, които са си мислили, че ще продадат националните ни ползи, да ревизират позициите си, тъй като в противоположен случай такива проблеми са доста по-сериозен проблем, в сравнение с гуверньора на Българска народна банка. Вчера, което сподели Трифонов, е ясно доказателство, аз го удостоверявам - за подмолни диалози “, уточни Балабанов.

И някогашният длъжностен министър-председател и екс боен министър Стефан Янев се почувства задължен да разяснява тематиката. Според него позицията на премиера Кирил Петков за Република Северна Македония показвала непознаване на казуса, непознаване на историческата част и недоумение на вероятността, която стои от тук нататък. „ Бързането е под външно влияние, което не е в националния ни интерес “, сподели някогашният министър на защитата Стефан Янев.

Директно от Скопие

Дойде включване по тематиката и от Скопие. Македонският министър председател отхвърли да има секрети договаряния с България.

„ По разногласието на РСМ с България е нужно бързо решение, само че не и преждевременно. В момента се водят договаряния, само че към момента няма взаимно задоволително решение “, посочи Димитър Ковачевски.

„ Никога не съм се обвързвал с дати. Винаги съм казвал, че имаме потребност от бързо, само че не и преждевременно решение. Външните министерства на двете страни работят по политическите въпроси. Тези политически въпроси се разискват на срещи в сходство със стандартите на интернационалните връзки. В момента работим по продан на хрумвания по отворени политически въпроси и щом има документ или решение, което е задоволително и за двете страни, то ще бъде обявено на институциите в България в сходство с техните законови процедури и у нас в сходство с нашите разпореждания и нашите закони. В момента няма такова взаимно задоволително решение “, посочи министър председателят на РСМ.

По думите му нямало никакви секрети договаряния или диалози по този въпрос и че всичко, което се разисква, към този момент е известно.

РСМ бута обединението?

Така до през вчерашния ден редица политолози, социолози и всякакви други -лози залагаха дали военната помощ за Украйна, или съревнованието сред „ Продължаваме Промяната “ и „ ИТН “ за гуверньор на Българска народна банка може да бутне обединението. От през днешния ден имат нова храна за размисъл – може ли позицията ни за участието на РСМ в Европейски Съюз да разтури четворната коалиция?
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР