Напрежението и проблемите около пенсионната система стават все по-големи с

...
Напрежението и проблемите около пенсионната система стават все по-големи с
Коментари Харесай

Бивш социален министър: Дефицитът във Фонд Пенсии вече е 11 млрд.

Напрежението и проблемите към пенсионната система стават все по-големи с всяка минала година. Това разяснява пред БНР някогашният обществен министър Христина Христова.

След новото удължение на държавния бюджет за 2022 година пенсиите ще бъдат увеличени с 12% от 1 юли. Христова обаче акцентира, че дефицитът пораства, а осигурителните вноски на работещите стигат на половина за погашение на пенсиите.

По думите ѝ дефицитът във Фонд " Пенсии " към този момент е 11 милиарда Според Христова това е доста обезпокоително и повишава напрежението към финансовата резистентност на пенсионната система. За последните 10 години дефицитът се е нараснал 2 пъти. И макар покачванията за огромна част от пенсионерите, средствата не стигат за обезпечаване на положително качество на живот.

" Инфлацията продължава да е на доста високо равнище. Намалява покупателната дарба и би трябвало да има някакво покриване ", безапелационна бе Христова. По думите ѝ, след бюджет 2023 година, незабавно би трябвало да се пристъпи към бюджет 2024 година

Тя предизвести още, че би трябвало доста деликатно да се борави с държавните финанси и да се подсигуряват и останалите обществени заплащания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР