Направен е баланс, така че този 1 млн. мегаватчаса от

...
Направен е баланс, така че този 1 млн. мегаватчаса от
Коментари Харесай

Енергийният министър: Токът ще поскъпне над 3%, но по-скоро заради газа

Направен е баланс, тъй че този 1 млн. мегаватчаса от държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " за семействата да не се отрази в допълнение върху цената на електрическата енергия от 1 юли 2021 година Това съобщи служебният енергиен министър Андрей Живков пред публицисти в сряда. Предишния ден той издаде заповед, съгласно която Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е длъжна да обезпечи квота на въглищната електроцентрала за бита. Аргументът е гарантиране сигурността на доставките на ток, защото мощността е балансираща.

На въпрос по какъв начин по този начин включването на по-скъпата с към 100 лева сила от държавната Топлоелектрическа централа по отношение на борсовите цени няма да увеличи цената на тока за бита, Живков отвърна, че КЕВР има своите механизми за компенсиране на някои разноски на електроцентралата и има " увещание от тяхна страна е, че това няма да се отрази върху цената ".

" Проблемът е по-скоро в цената на топлоенергията (която ще се увеличи от 1 юли поради повишаването на естествения газ) и оттова евентуално ще има някакво отражение върху цената на електрическата енергия, само че това ще бъде правилно и категорично отразено ", съобщи Живков.

Той прикани да се изчака 1 юли, когато КЕВР ще излезе с дефинитивно решение за цените на природния газ, електрическата и топлинната сила.

Запитан против какви условия Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " получава квотата, защото самият той бе споделил, че това няма да стане абсолютно, енергийният министър сподели, че ще бъдат понижени разноските на сдружението за външни услуги като превоз на служащите и организирането на храната за служащите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР