Напоследък, доста често започна да се говори за обсесивно-компулсивното разстройство.

...
Напоследък, доста често започна да се говори за обсесивно-компулсивното разстройство.
Коментари Харесай

Обсесивно-компулсивно разстройство: Как да се научиш да живееш с него

Напоследък, много постоянно стартира да се приказва за обсесивно-компулсивното разстройство. Много хора считат, че ОКР е термин, употребен за тези, които „ чистят прекалено много “ или „ изпадат в нервност “, когато химикалката им не е подравнена на равнището на листа, на който пишат.

Мнозина също мислят, че този термин се отнася за хора, които имат уплахи от бактерии и не смеят да допрян дръжката на вратата на публични места или даже да употребяват социална тоалетна.

In case you thought OCD is beneficial…
— Anxiety & OCD Treatment (@AnxietyOCDTx)
В реалност обаче ОКР е доста повече от фикс идея по чистотата и подреждането на нещата по избран метод.

Обсесивно-компулсивното разстройство значи, че натрапчивите мисли непрекъснато се въртят в главата ви, причинявайки възприятие на безпокойствие.

ОКР значи да се стараеш да оставиш обувките си на пода по избран метод, със страха че нещо извънредно може да се случи. Или да гледаш по какъв начин часовникът се се сменя от 10:39 на 10:40, не тъй като искаш, а тъй като би трябвало.

Обсесивно-компулсивното разстройство е да си захласнат от тона, с който вашето гадже или другар е споделил нещо в известие или персонално, и си мислите, че са ви ядосани или ядосани. Това е цикъл, който в никакъв случай не стопира.

Според психолозите, от време на време няма причина за отключване на ОКР. Това се случва и поради химикалите в мозъка ни. Хората с тази диагноза рано или късно схващат, че множеството от паниките им са свързани с натрапчиви мисли и държание, че нещо неприятно ще се случи.

Въпреки това, откакто научат повече за разстройството, хората стават по-наясно със своето обсесивно държание и мисли. Важното за тях е да се научат да ангажират мозъка си по избран метод, когато усетят настъпващото безпокойствие.

Лекарствата предписани от лекари също много оказват помощ, тъй като пациентите не се усещат толкоз претрупани във всяка секунда от деня.

Обсесивно-компулсивното разстройство не е нещо, което да те кара да се чувстваш „ чудноват “ или „ малоценен “, това е надълбоко вкоренено в теб влакче на безпокойствие от върхове и спадове, които карат мозъка да реагира по избран метод за съвсем всичко, което се случва в всекидневието ви.

Но това не значи, че ОКР би трябвало да ви управлява.

След като се научите какво е разстройството и по какъв начин реагирате на избрани обстановки, можете да се научите вие да контролирате своето ОКР и да се научите по какъв начин да прекарвате деня си, без да се чувствате като че ли целият свят е против вас.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР