Напълно възможно е след вота на 14 май наглед всемогъщият

...
Напълно възможно е след вота на 14 май наглед всемогъщият
Коментари Харесай

Кемал Кълъчдароглу - човекът, който може да детронира Ердоган

Напълно допустимо е след вота на 14 май привидно всемогъщият Ердоган да бъде пратен в съпротива след 20 години отпред на страната първо като министър председател и след това като президент. Евентуалният триумф на Кълъчдароглу ще се дължи повече на неуспехите на президента, в сравнение с личните му качества. Най-лошият вид е победа на Кълъчдароглу с минимална преднина. Притесненията са, че тогава Ердоган може да откаже да признае провалянето си. Напълно допустимо е след вота на 14 май привидно всемогъщият Ердоган да бъде пратен в съпротива след 20 години отпред на страната първо като министър председател и след това като президент. Евентуалният триумф на Кълъчдароглу ще се дължи повече на неуспехите на президента, в сравнение с личните му качества. Най-лошият вид е победа на Кълъчдароглу с минимална преднина. Притесненията са, че тогава Ердоган може да откаже да признае провалянето си.
Кемал Кълъчдароглу е всичко, което Реджеп Тайип Ердоган не е. Лидерът на обединената турска съпротива има богатство лъчение и общителни обноски, приказва умерено, никой не го е виждал ядосан. Докато президентът е прочут с пламенните си речи, нападателния си жанр и внезапните си жестове. Освен цялостния контрастност на личностно равнище, двамата имат и коренно разнообразни визии по какъв начин би трябвало да наподобява Турция. И двойният избор на 14 май - за президент и парламент - ще дефинира коя от тях ще надделее и в каква посока ще поеме страната.

Реклама
Кълъчдароглу, който в никакъв случай не е печелил избори, напълно не е най-очевидният претендент, към който да се съюзят шест опозиционни обединения и да го повдигнат за противник на Ердоган. И все пак 74-годишният някогашен държавен чиновник има напълно действителен късмет да детронира президента. Десетина дни преди изборите - определяни като най-важните в света през 2023 година - множеството социологически изследвания му дават преднина в първия тур на 14 май и победа на евентуалния балотаж две седмици по-късно. Надпреварата е доста оспорвана и изходът е надалеч от предупреден, само че е изцяло допустимо до края на този месец привидно всемогъщият Ердоган да бъде пратен в съпротива след 20 години отпред на страната първо като министър председател и след това като президент.

От това кой ще победи зависи дали Турция ще продължи да бъде все по-авторитарна вътре и все по-агресивна и сприхава на открито. Резултатът от изборите ще се отрази мощно на обстановката със сигурността в Европа и Близкия изток. Личността на идващия президент ще бъде определяща за следните неща: държанието на Турция в НАТО; връзките й с Европейски Съюз, Съединени американски щати и Русия; миграционната политика; ролята на Анкара във войната в Украйна; и дали напрежението в Източното Средиземноморие ще продължава да нараства.
" Турският Ганди " с " харизма на счетоводител "
" Това са избори за отбрана на демокрацията против авторитаризма, " споделя Кълъчдароглу в изявление пред сп. Time през април. Той е най-голямата вяра на всички, които желаят завършек на съвсем цялостния надзор на Ердоган върху страната, възобновяване на по-балансираната парламентарна форма на ръководство и по-умерена външна политика, която да направи Турция " още веднъж част от цивилизования свят " (по израза на Кълъчдароглу).

Роден в семейство на данъчен чиновник и стопанка в анадолския район Тунджели, той е единственото от седем деца, което приключва университет - един от най-престижните в Анкара, със компетентност стопанска система и финанси. Започва работа в държавната администрация, първо във финансовото министерство и последователно се издига до началник на Службата за обществено обезпечаване, като даже печели премията " Бюрократ на годината " през 90-те.
Реклама
В политиката влиза след пенсионирането си, като става народен представител за първи път през 2002 година (годината, в която Партията на справедливостта и развиването (AKP) на Ердоган идва на власт). Осем години по-късно, с помощта на присъщите си самообладание и резистентност, Кълъчдароглу застава отпред на своята Народнорепубликанска партия (CHP), откакто дългогодишният й водач Дениз Байкал е заставен да се отдръпна поради секс скандал.

Макар да има " харизма на счетоводител " (по израза на негов сътрудник), Кълъчдароглу си е спечелил славата на честен почтен човек, на който може да се разчита, както и на старателен герой против корупцията, придобила нови измерения при Ердоган. Наричат го " турския Ганди ", " Кротката мощ " и " Демократичният чичо ". Репутацията му прескача отвън границите на Турция след опита за прелом през 2016 година, когато в символ на митинг против репресиите на Ердоган Кълъчдароглу повежда " Марш за правдивост " и извървява 450-те километра сред Анкара и Истанбул.

Една от най-силните страни на политическия деец, разрешила да бъде определен за общ претендент на разнородния опозиционен блок от шест обединения (CHP, " Добрата партия " на Мерал Акшенер, Партията за народна власт и прогрес (ДЕВА) на някогашния стопански министър Али Бабаджан, Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу, Демократическата партия на Гюлтекин Уйсал и Партията на бъдещето на някогашния министър председател Ахмет Давутоглу), е, че той е допустим за всички. Освен това вдъхва доверие, когато споделя, че не се стреми към президентския пост, с цел да откри на собствен ред еднолично ръководство. Обещанието му е да възвърне парламентарната форма на ръководство и върховенството на закона. А откакто ореже личните си президентски пълномощия, той счита да се отдръпна, с цел да " стои в ъгъла и да играе с внуците ", защото " не съм човек с упоритости ".

На офанзивите на Ердоган, че е " троянски кон на империалистите " във Вашингтон и Лондон и се съюзява с " терористи " (заради поддръжката за него от главната прокюрдска опозиционна партия, чиито гласове може да се окажат решаващи), Кълъчдароглу дава отговор с мекост и успокоение. А подмятанията за алевитския му генезис (считан за политически " минус " в най-вече сунитска Турция) бяха пресечени с видеообръщение, изгледано към този момент от над 100 млн. души, в което той приказва искрено за своята алевитска еднаквост и моли за приемливост към малцинствата. " Кълъчдароглу може да отнеме на Ердоган контрола върху поляризиращия разказ, без да прибягва до принадлежности, присъщи за последния. [С това видео] Кълъчдароглу издърпва килимчето отдолу под краката на Ердоган ", написа в Twitter Сьонер Кагаптай от Washington Institute.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР