Напълно решени сме да променим същността на отношенията си с

...
Напълно решени сме да променим същността на отношенията си с
Коментари Харесай

Никола Димитров: Нито Атина, нито Скопие ще спечелят, ако другата страна изгуби


Напълно решени сме да променим същността на връзките си предвид на общото ни европейско бъдеще. Това съобщи македонският външен министър Никола Димитров. В публикация за неделното издание на гръцкия в. „ То Вима ” той се стопира на двустранните връзки сред Скопие и Атина, връзките със съседите и обстановката в района.

Според първия македонски посланик решението да посети първо Атина откакто пое поста носи послания за благосклонност и свидетелства за познаване на общите ползи и нуждата от съдействие.

„ Пристигнах в Атина като другар, без предубеждения и скришен дневен ред, с цел да потърся поддръжката на гръцкото държавно управление и на гръцкия народ по нашия сложен път към Европейски Съюз и НАТО. Признавайки, че най-голямото предизвикателство за нашата евроатлантическа кандидатура са връзките ни с Гърция, пристигнах да показва новото лице на моята страна: демократично, европейско, изправено пред бъдещето и решено да се оправи с проблемите. Предадох посланието на добър комшия с почитание и откровеност ”, написа Димитров.

„ Напълно решени сме да променим същността на връзките си предвид на общото ни европейско бъдеще. Подписването на Договора за другарство с България, който беше мощно приветстван от стратегическите ни сътрудници, показва способността ни да преодоляваме проблемите без намесата на трети страни, в европейски дух и ненапълно като ентусиазъм за района ”.

Димитров прибавя, че в връзките с Гърция има опция за прогнозиране и се надява, че политическите фактори в Гърция ще отчетат това.

„ Ако посланието при първото ми посещаване в Атина беше „ първо да се опознаем, а след това да танцуваме ”, посланието за идната министерска среща в Солун е, че „ за танго трябват двама ”. Да се поставиш на мястото на другия, разбирането на главните терзания на другия е доста значимо, тъй като нито Атина, нито Скопие не могат да завоюват, в случай че другата страна загуби ”, предизвестява Димитров в „ То Вима ”. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР