Нападението срещу руския посланик в Полша Сергей Андреев, когато той

...
Нападението срещу руския посланик в Полша Сергей Андреев, когато той
Коментари Харесай

Защо Байдън се страхува да попадне на една снимка с Путин

Нападението против съветския дипломат в Полша Сергей Андреев, когато той се опита да сервира цветя на гробището на руските бойци във Варшава, не е просто демонстрация на ненавист към Русия. Това е и част от работата по „ анулацията на Русия ”, по изолацията на страната ни, която се прави от нашите геополитически съперници. С ръцете на украинците, само че освен с техните и, най-важното, въобще не в поддръжка на Украйна.

Целта е блокадата на Русия, изолирането на страната ни от външния свят като „ заплашителен агресор и убиец”. Защо е значимо освен да се анулира всичко съветско, само че и да се сплашат руснаците, живеещи или работещи в чужбина? Необходимо е да се уверят че даже дипломатите ще се опасяват да се появят – било на публични места, или на приеми в посолствата, да се опасяват да поддържат връзка с сътрудници от други страни. Да създадат по този начин, че Русия, чиито дипломатически задачи на Запад към този момент са мощно понижени заради всеобщото експулсиране на чиновници, също да реши да понижи наличието си, да изтегля хората или даже изцяло да прекрати работата на посолствата. Същото важи и за нашите медии – помните скорошното нахлуване в Берлин против постройката, в която живеят публицистите на РИА Новости. И би трябвало да сме готови, че сходно заплашване единствено ще се ускорява: колкото по-успешна е нашата интервенция в Украйна, толкоз повече провокации ще има.

Как да реагира Русия на това? Не можем да извършите нищо с митинги, само че не можем да отстъпим, т.е. да се поддадем на заплашване. Необходимо е да запазим наличието си на Запад – тъй като нашите съперници желаят точно елиминирането му. Няма подозрение, че нашите дипломати ще устоят, а специфичните служби ще създадат всичко допустимо нищо да не заплаши живота им. В последна сметка сме имали посланици, които умират по време на работа – и освен Андрей Карлов в Турция през 2015 година, само че и двама руски посланици през 20-те години на предишния век, а също Грибоедов в Техеран преди съвсем двеста години.

В същото време опитите за усложняване на съветското дипломатическо наличие имат чисто западно разпространяване – никой, с изключение на Съединени американски щати, Европа, Япония и англосаксонските страни (Канада и Австралия), не се пробва да минимизира контактите с нас. Освен това опитът за „ анулация на Русия “ на световно равнище води Запада в задънена улица, поставяйки пред елементарния избор. Или да продължи да упорства за премахването на Русия - или самичък да напусне.

Най-добрият образец за това е историята на идните срещи на високо ниво на Г-20 и Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие тази есен. Срещите на върха ще се проведат в средата на ноември: първо на Г-20 в Бали, а по-късно АТИС в Банкок. Вниманието към тях е голямо - просто тъй като това ще бъдат първите срещи лице в лице на международни водачи от началото на пандемията. Първата среща на високо ниво ще събере ръководителите на всички огромни сили, а втората ще включва половината от Г-20, в това число Съединени американски щати, Китай и Русия.

След началото на нашата специфична интервенция в Украйна Съединени американски щати и Англия оповестиха, че ще желаят изключването на Русия от Г-20 – което единствено по себе си е неуместно и невероятно. Това ще изисква единомислещо решение на всички останали 19 членове на клуба, в който Западът има единствено половината гласове. И не всички от тази половина горят от неспокойствие да „ анулират Русия “. Това за следващ път се показва на неотдавнашната среща на финансовите министри и ръководителите на централните банки от Г-20: по време на речта на съветските представители участниците на Съединени американски щати, Англия, Канада и Франция предизвикателно напуснаха залата. Представителите на Италия и Германия, Япония и Австралия останаха на мястото си (въпреки че някои от тях изключиха видеокамерите си, когато министър Силуанов приказва по видеовръзка). Тоест даже Западът не е обединен в желанието си да изолира Русия, само че англосаксонците не изоставят опитите си да осуетят присъединяване на Путин в срещите на високо ниво през ноември.

Джо Байдън, откакто на всички в САЩстана ясно, че обещанието му да изключи Русия от Г-20 е нереалистично (и той даже се опита да убеди индонезийския президент Джоко Видодо да не изпраща покана до Путин), откри излаз - да предложения Зеленски на срещата в Бали. Индонезийските управляващи се съгласиха с това, защото на всички срещи на Г-20 са поканени освен страните-участници, само че и водачите на няколко други страни по света (особено частта на света, където се организира срещата на високо равнище), които участват на обособени срещи.

Сега няма значение къде ще бъде Зеленски през ноември. Дори да седи в Лвов или да оглави държавното управление в заточение, страните от Г-7 ще изискат присъединяване му. Дали той ще взе участие персонално или посредством видеовръзка също не е ясно, само че при всички случаи Западът ще направи шоу от неговото показване, освен това адресирано най-вече към незападния свят. Тоест тези страни от Азия, Латинска Америка и Африка, които не се поддадоха на натиска на англосаксонците и не се причислиха към глобите против Русия. Ще ги убеди ли речта на Зеленски? Разбира се, че не – индийският министър председател Моди или мексиканският президент Лопес Обрадор слагат ползите на своите страни преди всичко. Но въпреки всичко антируската агитация ще получи добра платформа.

Неприятно ли е за нас? Да, само че нищо повече. Владимир Путин въпреки всичко ще взе участие в срещите на високо ниво в Бали и Банкок, тъй като наличието ни там е доста по-важно от всевъзможни провокации. В последна сметка Русия трансформира освен Украйна и връзките си със Запада. Нашите дейности (и реакцията на Запада към тях) трансформират целия свят, ускорявайки преструктурирането на целия международен ред. В целия незападен свят Путин се възприема като самоуверен и мощен водач, който не се опасява да провокира силите, които до неотдавна претендираха за международно владичество. Да се плаши Русия, като изолират Путин в Бали или Банкок е неуместно - появяването му там ще показва мощ и убеденост в неговата справедливост.

Но Джо Байдън към този момент е посъветван да не се появява на срещите на високо ниво, тъй като „ опитите на Съединени американски щати да показват Русия като международен пария се провалиха, защото не всички сътрудници на Вашингтон са подготвени да извърнат тил на Москва, което се трансформира в проблем за Байдън " И това се написа от “Вашингтон”, който отбелязва, че в този момент американският президент е изправен пред " сложен избор - дали да взе участие в срещата на високо ниво на Г-20, на която Путин може да участва, или да отстъпи едно от главните интернационалните събития на Русия и Китай ". Но отсъствието на Байдън ще се преглежда като морално проваляне. Освен това, както отбелязва още веднъж “Вашингтон Пост”, той „ не може да си разреши да пропусне сходно събитие в Азия, защото през днешния ден последствията от пандемията към момента се отразяват на международната търговия, а инфлацията се трансформира в общ проблем “.

Всъщност в общ проблем се трансформира, от една страна, неспособността на Щатите да съчетаят претенциите си за международно владичество, а от друга, действителната мощност на тази страна. Несъответствие сред упоритости и амуниции с други думи. Освен това самите Щати вършат всичко, с цел да подчертаят възходящата разлика сред първото и второто. Кой ги принуди да изискат от целия свят да се причислят към тоталните наказания против Русия, когато през цялото време беше ясно, че това няма да се случи? Кой ги принуди да блокират валутните запаси на нашата централна банка, като по този метод подкопаят остатъците от доверие в $ като аварийна валута? Кой вкара в устата на Байдън апели за събаряне на Путин и победа над Русия, демонстрирайки на всички същинските цели на американската поддръжка за Украйна?

Ако Байдън въпреки всичко реши да отиде на Бали, тогава те ще се опитат по всевъзможен метод да го отделят от Путин. “Вашингтон Пост” счита, че е съвсем несъмнено, че Путин и Байдън надали ще попаднат на една и съща фотография, макар че това е доста мъчно. Защо? За да не компрометират американския президент? Пред кого? Ако пред незападния свят, то това е безсмислено – репутацията на Съединени американски щати като световен стражар и агресор е толкоз постоянна, че даже вярващите в „ агресора на Путин “ няма да се изненадат. И в случай че желаят да спасят Байдън от гнева на личните му жители, тогава това е безсмислено - срещата в Бали ще се състои седмица след изборите за Конгрес, на които демократите ще претърпят съкрушително проваляне, а президентът ще се трансформира в " куцо пате ", което тръмпистите ще тормозят две години. И на подобен Байдън към този момент ще чу бъде изцяло безразличнодали ще влезе в обща фотография с Владимир Путин.

Така че без значение дали Байдън отиде на Бали или не, той отново ще загуби - тъй като не беше належащо през цялото време настойчиво да подценява повече от оправданите ползи на Русия, а по-късно да залага на нейното проваляне. Не можем да бъдем уплашени — най-малко Западът би могъл да научи това от историята на връзките с нас. Но, уви, ще се сетят за това едвам откакто си спомнят още един непросветен исторически урок – че не можем да бъдем победени.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР