Намираме се в малко село в афганистанската провинция Фарят на

...
Намираме се в малко село в афганистанската провинция Фарят на
Коментари Харесай

Продадох детето си за 700 евро: Какво разказаха отчаяни родители в Афганистан

Намираме се в малко село в афганистанската провинция Фарят на границата с Туркменистан. Столицата Кабул е надалеч. Тук хората живеят най-вече в глинени къщи. Почти няма работа, бедността е повсеместна, описват в репортаж на " ".

Мария и четирите ѝ деца също гладуват .

Тя е продала към този момент двама от синовете си и едната си щерка. В подмяна е получила сума, равняваща се на 280 евро.

" Просто не можех да им набира задоволително храна ,

нито пък облекла, не ми стигат парите. Аз работя на три места - като перачка, в една пекарна и като прислужница ", споделя Мария.

Мария не знае какво се е случило със синовете ѝ, само че щерка ѝ живее относително добре .

Тя е осиновена от семейство от прилежащия квартал, те самите нямат деца, споделя новата ѝ майка - Хаджара. " Тя беше единствено на 20 дни, когато я осиновихме ", прибавя тя. 

" Трябваше да го направя, какво другояче да сторя .

Нямам нищо. Работя от ранна заран до късна вечер и все пак не ми остава нищо друго с изключение на да седнал съм тук и да рева. Разбира се помня брачна половинка си и децата си - те са моето всичко. Как мога да не мисля за тях, само че какво да върша ", прибавя Мария.

Талибаните, чиято идеология е радикалният ислям, са още веднъж на власт от август 2021 година

Заедно с интернационалните военни задачи, множеството правозащитни организации напуснаха Афганистан. Според специалисти това в допълнение е задълбочило така и така тежката икономическа рецесия в страната. 

" Бедността се е нараснала, защото интернационалната помощ към този момент не е в същия размер както преди .

Това забавя доста развиването на Афганистан. Много фамилии са още по-бедни от преди, изключително тези, които са били прогонени от родния си край по време на войната против талбаните. И това води до такава степен, че някои хора продават децата си или органите си ", споделя...

И в провинция Херат търговията с хора е доста публикувана. Тук живеят изключително доста бежанци. Трафикът на деца е всекидневие. 

" Мизерията тук става все по-голяма. Според нашите данни към 40 фамилии са продали някои от децата си за 50, 80 или 100 хиляди афгани - т.е. за към 500 до 1000 евро ", споделя Абдуха Ахади.

Абдул е един от многото обезверени родители. " Тук няма работа, никой не ни оказва помощ. Защото сме гладни, за какво другояче да върша сходно нещо? Ако не дам едно от тях, всичките ни останали деца ще би трябвало да гладуват ".

Но продажбата на дете рядко оказва помощ дълготрайно. В множеството случаи фамилиите не съумяват да се измъкнат от бедността.

" Дъщеря ми беше на 7 години. Продадох я за 70 000 афгани, към 700 евро .

И все пак през днешния ден още веднъж загивам от апетит, както и четирите ми деца. Продадох едно от тях, с цел да не гладуват другите ", споделя локален гражданин.

Повече от репортажа вижте във видеото горе.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР