Намаляването на интернет пиратството не винаги е свързано с увеличаване

...
Намаляването на интернет пиратството не винаги е свързано с увеличаване
Коментари Харесай

Блокирането на пиратски интернет ресурси работи, но…


Намаляването на интернет пиратството не постоянно е обвързвано с увеличение на потреблението на платено легално наличие (снимка: CC0 Public Domain)

Масовото блокиране на пиратски интернет запаси не води до увеличено търсене на платените стрийминг услуги за филми и ТВ излъчвания – най-малко в една европейска страна, съгласно анонимни данни от изследване на учени от университета Карнеги Мелън (САЩ) и бизнес учебното заведение на Католическия университет в Португалия.

Данните от изследването са предоставени от интернет снабдители и с тях разполага редакцията на TorrentFreak. Размерът на извадката e 100 000 клиенти, определени на инцидентен принцип. Проучването не загатва категорично страната, в която се намират доставчиците и техните клиенти, само че TorrentFreak допуска, че това е Португалия.

Косвен симптом за това е фактът, че преди всичко в проучването взе участие португалска научна организация. Освен това Португалия е една от дребното страни в света, които са приели по този начин наречената скица за непринудено блокиране на пиратски уеб сайтове, която се загатва в изследването.

Според източниците, в Португалия работят многостранни съглашения сред Министерството на културата, локалната асоциация на телекомуникационните оператори и националния регистратор на имена на домейни в зоната.pt, от една страна, и притежателите на авторски права, от друга, които дава опция за бързо блокиране на пиратски интернет запаси по самодейност на правопритежателите, без да се стига до съд.

Информацията, предоставена на учените, разрешава да се оцени интензивността на неволните участници в проучването в мрежата и да се разпознават измежду тях потребителите на протокола BitTorrent p2p.

Изследователите са получили достъп до информация като размер на входящия и изходящия трафик на всеки клиент, неговите разноски за платени развлекателни видео услуги, както и общото време, прекарано в гледане на телевизия. На тази база те правят оценка интензивността на потребителите и разпознават тези от тях, които употребяват p2p протокола BitTorrent.

Блокирането работи

Според наблюденията на учените, след въвеждането на новия механизъм за блокиране на пиратски уеб сайтове, потребителите на BitTorrent са почнали да изтеглят и популяризират доста по-малко наличие. След няколко месеца не се вижда осезаемо връщане на този знак към скалата от „ преди блокирането ”.

В допълнение, броят на семействата, употребяващи BitTorrent, също е намалял. Това дава съображение на учените да заключат, че блокирането на уеб сайтове е дейно средство за битка с пиратството.

Те обръщат внимание на неравномерното понижаване на входящия и изходящия трафик. Обемът на последния е намалял в доста по-голяма степен след блокирането. Учените допускат, че това се дължи на прехода на някои консуматори на „ гратис ” наличие към пиратски стрийминг услуги, чието потребление не е обвързвано с прекачване на доста количество данни от клиента към мрежата.

Нарастващ интерес към средствата за заобикаляне на блокирането

Данните, оценени от учените, съдържат също информация за интензивността на клиентите във връзка с търсенето, взета от Гугъл Trends. На първо място, откривателите се интересуват от честотата на срещане в поръчките за търсене на термини като „ прокси ”, „ VPN ” и „ DNS ”. Услугата Гугъл Trends записва внезапно нарастване на броя на сходни поръчки от началото на акцията против интернет пиратството в Португалия, изключително през първите няколко седмици.

Според учените, това демонстрира желанието на аудиторията на пиратските торент тракери да изследва инструментите за заобикаляне на блокирането. След няколко месеца ползата на потребителите към такива принадлежности значително избледнява и броят на поръчките за търсене по свързани тематики се връща към естественото.

Въпреки това, както отбелязва TorrentFreak, до този миг най-упоритите от пиратите евентуално са придобили нужните принадлежности и са се приспособили към новите условия.

Легалните услуги не се възползват

Логиката на притежателите на авторски права сочи, че блокирането на пиратски уеб сайтове би трябвало да има позитивно влияние върху приходите на законните снабдители на услуги. След като са изгубили достъп до „ гратис ” развлекателно наличие, хората може да се заинтересуват от онлайн платени услуги за филми, от кабелна и социална телевизия.

Резултатите от изследването обаче демонстрират, че това съмнение няма доста общо с действителността. Учените не записват статистически значими промени в размера на ползване на цифрови медийни услуги от клиенти на интернет снабдители, включени в извадката.
още по темата
Въпреки това, междинната дълготрайност на сесия за гледане на телевизия измежду такива клиенти се усилва, въпреки и напълно нищожно: пиратите са почнали да гледат телевизия като цяло с 2,5 минути повече, в сравнение с преди началото на блокирането, и да отделят 1,8 минути повече време на телевизионни канали, профилирани във филми и сериали.

По този метод, съгласно заключенията на учените, битката с пиратството посредством метода на блокирането надали носи на практика изгоди за законните услуги, макар че оказва помощ да се понижи мащабът на пиратството, както и общият размер на интернет трафика на клиентите.

Все отново би трябвало да се има поради, че португалските снабдители започнаха всеобщо блокиране на пиратски уеб сайтове през 2015 година, когато пазарът на стрийминг услуги в страната беше едва развъртян. Популярните в този момент в доста елементи на света колоси Netflix, Hulu и Amazon или въобще не бяха показани в страната, или имаха дребна публика.

Цифровата телевизия и обвързваните с нея услуги като VoD („ видео при поискване ”) бяха доста по-широко публикувани и в действителност се явяваха единствената законна опция на интернет пиратството, като се изключи незаконните копия на филми и сериали на физически носители – компактдискове и DVD-та.

Заключенията на специалистите се удостоверяват от резултатите и на други проучвания. По-специално, изследване на учени от университета Карнеги Мелън и колежа Уелсли (САЩ) от 2015 година демонстрира, че ограниченията, подхванати от управляващите на Обединеното кралство за битка с известния торент тракер Pirate Bay, не са повлияли на потреблението на легално наличие от жителите на Острова. Масово потребителите на интернет избират да търсят „ огледала ” на уеб ресурса или прибягват до VPN услуги, просто с цел да не заплащат за видеото.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР