Налагането на западен ценови таван на руския петрол, целящ да

...
Налагането на западен ценови таван на руския петрол, целящ да
Коментари Харесай

Как Русия се възползва от санкциите върху пазара на петрол за да си докарва огромни печалби

Налагането на западен ценови таван на съветския нефт, целящ да ограничи военните разноски на Москва, демонстрира признаци на намаляваща успеваемост.

Последните данни разкриват забележителен растеж на приходите от налози върху петрола и природния газ в съветския бюджет за октомври, които са се нараснали повече от два пъти по отношение на септември и с над една четвърт по отношение на същия интервал на предходната година. Това е незабравим поврат спрямо началото на годината, когато приходите от енергийни източници означиха спад.

Първоначално глобите действаха по предопределение, само че Москва съумя да ги заобиколи, като употребява флота от застаряващи танкери, върху които рестриктивните мерки имат лимитирано въздействие. Вследствие на това отстъпката, с която Русия продава своя нефт по отношение на международните цени, се сви, което усили финансовите ѝ запаси за спора.

За да противодействат на това, американските управляващи подхващат ограничения за усилване на намесата си на международните пазари на нефт. Министерството на финансите неотдавна наложи наказания на два танкера за нарушение на наредбите за глобите, като сега се работи по спомагателни начинания, с цел да се подсигурява спазването им от търговците. Освен това се водят полемики за оскъпяване на разширението и употребата на флота от кораби, които заобикалят глобите, от страна на Русия.

Размерът на съветския корабен флот играе решаваща роля за заобикалянето на рестриктивните мерки, защото огромна част от нейния експорт остава незасегната от рестриктивните мерки. Експертите обаче допускат, че въпреки и в началото ефикасен, ценовият таван е стар. Неотдавнашният скок на приходите от нефт оказва помощ на Русия да понижи бюджетния си недостиг, което евентуално може да разреши на държавното управление да извърши задачата си за недостиг от 2% от Брутният вътрешен продукт, за разлика от предходните прогнози за 5-6%.

Това фискално усъвършенстване облекчава натиска върху финансовите потребности на държавното управление, като понижава нуждата от привършване на спестяванията и издаване на скъпи облигации. С увеличението на износа комерсиалната позиция на Русия способства за стабилизирането на рублата по отношение на $. Световната банка отбелязва, че повишението на цените на съветския нефт демонстрира все по-голямата непрактичност на налагането на ограничаването.

Новооткритият непредвиден доход от нефт оказва помощ на Москва да финансира военните си старания в Украйна и да укрепва обременената си със наказания стопанска система. Правителството възнамерява да усили военните си разноски с близо 70% през идната година, достигайки постсъветски връх от над $100 милиарда. Въпреки възобновяване на съветските доходи, представители на Министерството на финансите на Съединени американски щати настояват, че ценовият таван е отклонил запаси от военната акция на Москва, като я е принудил да сътвори лична транспортна инфраструктура отвън обсега на западните наказания.

Ерик ван Ностранд, изпълняващ длъжността помощник-секретар по икономическата политика в Министерството на финансите, акцентира, че закупуването на танкери съставлява предизвикателство за военната агресия на Кремъл. Съединени американски щати предлагат ограничения за увеличение на разноските за Русия, в това число задължаване на подобаваща застрахователна капитализация за корабоплаване в техни води.

Търговците също са намерили способи да заобиколят ограничаването, като завишават разноските за транспорт. За да се ускори използването на законодателството, западните публични лица следва да обмислят въвеждането на строга отговорност за нарушавания, стягане на условията за документи и следствие на повишените разноски за транспорт и застраховки.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР