Накрая ще излезе, че плаващото мнозинство ГЕРБ & ДПС е

...
Накрая ще излезе, че плаващото мнозинство ГЕРБ & ДПС е
Коментари Харесай

Обръчи от фирми: за какво беше театрото на ГЕРБ и ДПС?

Накрая ще излезе, че плаващото болшинство ГЕРБ & Движение за права и свободи е най-принципното във връзка с партийното финансиране. Хем желае да съблюдава „ националната воля “ за дотация от левче, хем не му дават. Хем желае да станат очевидни “обръчите ” на партиите, хем не му разрешават.

Как стартира всичко? ГЕРБ предложи 1 лев дотация, а Движение за права и свободи - нула и да падне възбраната за финансиране от бизнеса. В идващите три седмици те получиха нужното - чуха гласовете на 2,5 милиона българи, поискали дотация от лев на референдума на Слави Трифонов през 2016 г.; сложиха на колене опозицията, парламентарна и извънпарламентарна, предизвиквайки я да ги упрекна в нечисти сделки, нечестни удари преди локалните избори и атентат против демокрацията. Но тъй като са диалогични, милеят за демокрацията и за политическия плурализъм, няма да го създадат. Просто демонстрират, освен това - с доводите на съперниците си - какъв брой несъстоятелно и кощунствено е да се отстрани държавното финансиране и да се хвърлят горките партии в лапите на тия зверове, олигарсите, които единствено това и чакат.

Представлението върви в седмиците след евроизборите и ще завърши тази седмица - след съдружния съвет, плануван за вторник, 25 юни. По БНР министърът на правораздаването Данаил Кирилов позволи, че вследствие на консултациите, „ евентуално би могло да възникне и трансформация на това мнение (1 лев за един автентичен глас, получен на избори - бел. а.), само че казусът стои “.

Театър без последици?

След като театрото завърши, мъчно ще се откри политическа мощ, която да повдигне още веднъж тематиката за разпоредбите на партийното финансиране. Партийните дотации евентуално ще останат на настоящето си равнище, в краен случай малко под него. Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ на Движение за права и свободи, към този момент разгласи, че Движението държи на цената от 11 лв. за автентичен глас. Излиза, че досегашното им държание е било камуфлаж - в действителност желали да покажат, че не трябва да се понижава дотацията, предлагайки обаче тъкмо това. Тоест - Движение за права и свободи играе като антагонист на протагониста ГЕРБ. Така ГЕРБ ще имат още един мотив, с цел да не се случи намаляването на партийните дотации - сътрудникът от плаващото болшинство към този момент се е отказал.

Разбира се, в ръководещата партия бяха наясно, че тематиката за дотациите и предлагането за орязване ще разгневи сътрудниците им в обединението, изключително НФСБ и “Атака ”, които не са по този начин имотни като Вътрешна македонска революционна организация. Неслучайно предлагането за лев дотация, признато от парламентарната бюджетна комисия, не влезе в пленарна зала за дефинитивно гласоподаване предишния петък. Намери се причина, чиято условност беше лесна за разгадаване - комисията не съумяла да приготви в точния момент отчета. Трудно за поверие поради прецизната ѝ председателка Менда Стоянова (ГЕРБ); елементарно за догаждане, че сътрудниците от “Обединени патриоти ” са недоволни. И не щеш ли поради това неодобрение чак от Брюксел министър председателят Бойко Борисов свири общ брой на съдружния съвет.

В този формат ръководещите сътрудници не са се събирали от февруари, когато обсъждаха укрепване на дисциплината и обезпечаване на кворума в Народното събрание, откакто Българска социалистическа партия напусна. Дори “Апартаментгейт ” и последвалите оставки не провокираха съдружен съвет, само че в този момент май ГЕРБ и “Обединени патриоти ” се канят да ни показват по какъв начин потушават напрежението, откакто по-големият отстъпи. Някак пропуснахме в триседмичните полемики по тематиката, че Движение за права и свободи, които упорстваха за американски вид отворено финансиране на политическата система, по този начин и не показаха такава идея. Вече се досещаме за обяснението - не са го мислели в реалност, на ужким е било, по насила. Едва ли ГЕРБ желаят гласоподавателите им да знаят какви благодеяния ще създадат строителните компании – дали предприемачът Георги Гергов дава повече на Българска социалистическа партия, или на управляващите; дали ръководителят на Минно-геоложката камара Николай Вълканов с изключение на оня хонорар от над милион за ръководителя Ахмед Доган спонсорира и Движение за права и свободи.

Ерзац полемиките за партийните дотации от последните седмици скриват огромната тематика: за какво и в този момент има олигархични зависимости, в случай, че сега партиите се финансират с парите на данъкоплатците? И по какъв начин да престанат тези зависимости, или най-малко лимитирани до хигиеничен за обществото най-малко? Вместо изхвърлянията за един лев или нулева дотация, можеше да се предложат разнообразни други разновидности за здравословно понижаване. Все отново, откогато са въведени преди 17 години, парите за партиите са увеличавани няколко пъти от Народното събрание - Тройната коалиция ги подвигна на 5% от минималната работна заплата за глас, първият кабинет на Борисов наложи друга формула, която ги оцени на 12 лв., след това понижени на днешните 11 лв.. Но вместо рационални оферти, ГЕРБ и Движение за права и свободи стресираха партийните централи, отваряйки сензитивната тематика за парите.

Предстоят значими гласувания

В Народното събрание предстоят значими гласувания по договорката за американските изтребители F-16: актуализация на бюджет 2019, с цел да се извади сумата от запаса и да се платят вкупом, и утвърждение на междуправителствения контракт сред Съединени американски щати и България за закупуването им. Именно Движение за права и свободи бяха политическата мощ, оказала основна поддръжка през януари т.г., когато Народното събрание даде мандат за договаряния с американското държавно управление за договорката. А сътрудниците от обединението не са единомислещи за покупката. Тоягата и морковът са изпитан способ за влияние.

Но Движение за права и свободи надали чака единствено понижение на Данък добавена стойност за книги и учебници против присъединяване си в плаващото болшинство с ГЕРБ. В Народното събрание предстоят и други съществени тематики. По поддръжката им ще ги познаем.

Текстът на Емилия Милчева  е оповестен в " Дойче веле ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР