Наказателен иск, внесен от лидера на основната опозиционна партия в

...
Наказателен иск, внесен от лидера на основната опозиционна партия в
Коментари Харесай

Жалба срещу румънския премиер отприщи торнадо от обвинения

Наказателен иск, импортиран от водача на главната опозиционна партия в Румъния Лудовик Орбан против премиера Виорика Дънчила, в който той я упреква в " държавно изменничество ", разпали още повече войната сред десноцентристкия президент Клаус Йоханис и болшинството на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) и докара до същинско торнадо от невиждани обвинявания, разяснява в. " Евениментул зилей ", представен от Българска телеграфна агенция.

Председателят на Национално-либералната партия (НЛП) Лудовик Орбан подаде предходната седмица в Главната прокуратура тъжба против премиера Виорика Дънчила, обвинявайки я в редица закононарушения, в това число в узурпиране на длъжността и държавна измяна. Същевременно водачът на социалдемократите Ливиу Драгня бе упрекнат от Орбан в откриване на държавни секрети.

Лидерът на либералите съобщи, че подава жалбата в качеството си на жител на Румъния, защото счита, че са застрашени ползите на Румъния и страната рискува да загуби всякакво доверие в интернационален проект.

Жалбата на Орбан разпали духовете на политическата сцена, като СДП, АЛДЕ и опозиционната Партия Народно придвижване (ПНД) на някогашния президент Траян Бъсеску насочиха съществени офанзиви по адрес на НЛП и президента Клаус Йоханис, който от известно време приканва за оставката на Дънчила, написа в. " Адевърул ".

Министри от СДП и високопоставени представители на партията обявиха, че зад този ход на Орбан стои президентът, който желае да ги в профил от власт посредством " недемократични средства ". Заместник-председателят на СДП Мариан Опришан прикани парламентарното болшинство да предприеме серия от " твърди ограничения " против президента Клаус Йоханис, който по думите му е почнал " държавен прелом ", написа в. " Евениментул зилей ".

Вестник " Адевърул " отбелязва, че следствията от жалбата на Орбан могат да доведат до " цялостен политически блокаж ", а експерти по право предизвестяват, че " свалянето на едно държавно управление посредством прокурорски дейности " може да се окаже рисков казус. Също по този начин някои социалдемократи позволяват, че може да се стигне до пускане на процедура за импийчмънт на президента с претекста, че съгласно конституцията той няма право да уволни премиера.

Някои сътрудници на Орбан също се дистанцираха от самодейността му, а някогашният ръководител на НЛП Алин Горгуиу акцентира, че става въпрос за деяние на Орбан в качеството му на физическо лице, а не от името на на партията, която той оглавява.

В. " Котидианул " оповестява, че в събота редица окръжни организации на СДП са приели резолюция в поддръжка на Виорика Дънчила след жалбата на Лудовик Орбан против премиера. Очаква се социалдемократите да обсъдят през днешния ден на съвещание на управлението на партията организирането на протест в поддръжка на Дънчила. Лидерът на АЛДЕ Калин Попеску Таричану от своя страна сподели, че в случай че социалдемократите решат да провеждат подобен протест, членовете на неговата партия също ще се включат в него. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР