Наказания лишаване от свобода за срок от 15 години получиха

...
Наказания лишаване от свобода за срок от 15 години получиха
Коментари Харесай

15 години затвор и 200 хил. лв. глоба за подсъдимите по наркоаферата с 16 тона прекурсори във Варна

Наказания „ отнемане от независимост ” за период от 15 години получиха двамата жители на Кралство Нидерландия, подсъдими за контрабанда на прекурсори и материали за произвеждане на синтетична дрога в изключително огромни размери, оповестиха за Moreto.net от Апелативна прокуратура Варна.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна 55-годишният гражданин на Кралство Нидерландия Р.П. и съучастникът му в скица на контрабанда на прекурсори и материали за произвеждане на синтетични опиати от Азия и Латинска Америка през България за Европейския съюз - 60-годишният белгиец К.М., бяха приети за отговорни и наказани. Всеки от тях получи наказване „ отнемане от независимост “ за период от 15 години и ще би трябвало да заплати санкция в размер на 200 000 лв..

Двамата са наказани за това, че през интервала от 26 януари 2017 година до 16 март 2018 година, в гр. Девня, в съучастничество като съизвършители, при изискванията на продължавано закононарушение, без съответно позволение, пренесли през границата на страната - през Митнически пункт „ Пристанище Варна - Запад “ при Митница Варна - прекурсор 4297,5 литра пиперонил-метил-кетон и прекурсор 4400 кг алфа-фенилацетоацетонитрил, като предметът на контрабандата бил в изключително огромни размери – на обща стойност над 3 000 000 лева, и казусът е изключително тежък - закононарушение по чл.242, ал.4 по отношение на ал.3 по отношение на чл.20, ал.2 по отношение на член 26, ал.1 от Наказателен кодекс.

Досъдебното произвеждане под надзора на Окръжната прокуратура във Варна с двама наблюдаващи прокурори почнало на 10 февруари 2017 година по сигнал на чиновник на Митница Варна. По метода на разбор на риска била осъществена инспекция на резервоар на пристанище Варна – запад, пътуващ от Лаос през Виетнам с транспортен съд до Варна и последна точка Холандия. По документи контейнерът съдържал 14 400 литра почистващ препарат за прозорци, само че след лабораторен разбор се оказало, че част от стоката била веществото - пряк прекурсор за произвеждане на синтетичния опиат. Прекурсорът трябвало да бъде доставен на настоящи незаконни лаборатории на териториите на Холандия, Белгия и Англия, където се произвеждали таблетки „ екстази “, предопределени за пазара на синтетична дрога на територията на Европейския съюз и Азия.

Случаят със засечения резервоар с прекурсор на варненското пристанище бил изпратен до Евроджъст, като българската прокуратура потърсила подпомагане от Белгия и Холандия. Поискано било трансгранично наблюдаване на откритите в хода на следствието лица. Проведена била и координационна среща с присъединяване на Интерпол и управляващите в Холандия, Белгия и Англия. На срещата през април 2017 година било контрактувано контейнерът да бъде „ пропуснат “ за реализиране на следена доставка. Със съдействието на ВКП били известени правосъдните органи на всички страни по пътя на следената доставка към Европейския съюз.

Последвала втора среща в Евроджъст в Хага през май 2017 година, откакто постъпила информация, че се чака резервоар от Шанхай, който транспортира по документи стеаринова киселина. Контейнерът бил с адресат в Кралство Нидерландия, а уредници на канала от Китай през България за кралството - същите лица. За организацията на контрабандния канал бил виновен холандецът Р.П., а намирането на подставени лица, компании и превоз за Холандия било поверено на живеещия в Бургас белгиец К.М, който осъществявал логистичната поддръжка на територията на България.

Двамата подсъдими се срещнали посредством техни общи познати от престъпния контингент. Те общували между тях извънредно внимателно и с висока степен на нелегалност. Използвали устройства за криптиран чат, в който след приемане на известието то автоматизирано се изтривало. И двамата са осъждани в страни от Европейския съюз.

Службите деликатно следили и следили дейностите на двамата подсъдими благодарение на европейските си сътрудници. Така през март 2018 година на пристанище Варна-запад бил арестуван резервоар от Китай, в който измежду транспортираната по документи стеаринова киселина били открити 4400 кг алфа-фенилацетоацетонитрил – прекурсор, който се влагал в директното произвеждане на амфетамини.

На 7 юни 2018 година Р.П. и К.М. били арестувани по време на уговаряне на поредна скица за контрабанда. Те били привлечени неотложно към наказателна отговорност.

Решението на Окръжен съд - Варна предстои на митинг и обжалване пред Апелативния съд.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР