Наказанието, което УЕФА наложи на България заради скандалите около мача

...
Наказанието, което УЕФА наложи на България заради скандалите около мача
Коментари Харесай

Боксерките, котката от Истанбул и срамът за УЕФА: реакциите за наказанието на България

Наказанието, което УЕФА наложи на България поради свадите към мача с Англия (0:6), провокира остри реакции на Острова.

Организации, борещи се с расизма, се оповестиха за промени. Журналисти, анализатори и почитатели смесваха рецензии с подигравка в обществените мрежи.

Две седмици след мача на " Васил Левски ", дисциплинарната комисия на УЕФА разгласи, че в идващия си формален дуел вкъщи (срещу Чехия на 17 ноември) България би трябвало да играе пред празни трибуни. В допълнение е наложена обща санкция от 85 хиляди евро (75 хиляди поради расистки прояви и 10 хиляди за нарушение на реда по време на осъществяването на националните химни).

От БФС акцентираха, че с помощта на усърдната и способена работа на администрацията си, " както и на перманентните старания в битката с расизма, ксенофобията и нетолерантността по трибуните ", е избегнато по-сурово наказване.

Организацията Kick It Out, която се бори с расизма във футбола, разгласи, че се усеща " обезсърчена, само че не и сюрпризирана " от решението на УЕФА. Според нея ръководителите на европейския футбол са изпуснали нова опция да насочат ясно обръщение против расизма и дискриминирането.

Борба с расизма ли е това

Настоящите санкции не работят и оставят пострадалите с дребна религия в способността им да предотвратяват непочтено държание, се споделя в изказването на организацията.

От Kick It Out допълват, че целият дисциплинарен развой, обвързван с расова дискриминация, би трябвало да бъде изменен. Настояват и за пояснение за това по какъв начин се взимат решенията.

" Всички сме шокирани от срамните подиуми на мача сред Англия и България. Чувстваме, че решението на УЕФА не изпраща задоволително мощно обръщение за нуждата да се пресече расизмът ", разяснява друга организация - Show Racism the Red Card.

Another embarrassing Verdict today. Two Games behind closed doors for Nazi salutes and racism. The world needs to wake up. #KickitOut
— Rhian Brewster (@RhianBrewster9) October 29, 2019
Според нея санкциите и затварянето на стадиона не са задоволителни ограничения. " Възпитанието е ключ към смяната в метода и към обезпечаването на дълготрайна смяна. Искаме УЕФА и вътрешните шампионати да влагат повече в просветителни стратегии против расизма, които на създадат същинската разлика в битката с расизма във футбола и обществото ".

Асоциацията на професионалните футболисти (PFA) изрази отчаяние от решението. " Тъй като наказването е съобразено с настоящия дисциплинарен устав на УЕФА, това единствено акцентира нуждата той да бъде изменен и да включва доста по-строги ограничения, като не би трябвало да се изключва и премахване от шампионатите. Само тогава може да се наложи отпор на казуса с расизма ", се споделя в изказване на организацията.

Ръководството ѝ регистрира като проблем и това, че в дисциплинарната комисия на УЕФА липсва расово многообразие.

 Действието, поради което Бендтнер беше санкциониран със 100 хиляди евро
© Rеuters

Действието, поради което Бендтнер беше санкциониран със 100 хиляди евро

За боксерките и котката на терена

На напред във времето в обществените мрежи излиза името на датския нападател Никлас Бендтнер. Не за друго, а поради съпоставяне с санкцията, която той понесе, откакто в насладата си след гол против Португалия на Евро 2012 сподели зелени боксерки, брандирани с името на компания за спортни залози. Впоследствие той беше санкциониран със 100 хиляди евро.

Припомня се и по-пресен случай. Миналата година " Бешикташ " беше санкциониран с 34 хиляди евро поради котка, изскочила на терена в мач с " Байерн " от Шампионската лига.

Темата беше застъпена и в мнения в обществените мрежи. Там има доста иронични изявления за частта от наказването, която задължава България да сложи на трибуните на празния стадион транспаранти с надпис " Не на расизма ", брандиран с логото на УЕФА.

As long as there’s a banner with the @UEFA logo, then that’s fine. What happens inside their offices? How do they come up with this? pic.twitter.com/Exj4sNb7Pb
— Max Rushden (@maxrushden) October 29, 2019

Fine for Bendtner showing a sponsor on his underwear - £80,000

Fine for Besiktas allowing a cat on the pitch £30,000

Fine for Bulgaria’s disgraceful racist chanting - £65,000

Bulgaria will also play two games ‘behind closed doors’. This is hardly ‘waging war on racism’ is it!
— Jake Humphrey (@mrjakehumphrey) October 29, 2019

Всичко, което би трябвало да знаете за: Скандалът след мача България - Англия (62)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР