Наказание само с фиш за всички нарушения на пътя. Това

...
Наказание само с фиш за всички нарушения на пътя. Това
Коментари Харесай

С новите фишове от КАТ нарушителите ще получават бързи наказания

 Наказание единствено с фиш за всички нарушавания на пътя. Това планува законопроект, утвърден от държавното управление. Ако бъде признат, ще отпадне съставянето на акт за нарушавания на пътя, а с това и тромавата процедура по налагане на санкции.

Пътните служители на реда сформират близо 300 000 акта всяка година. За да бъде наложено наказване на процедура обаче, на доста от водачите им се постанова да чакат с месеци излизането на наказателното им разпореждане. Не са малко и тези водачи, които си разрешават да карат с неплатени актове. Ако смяната бъде призната, фишовете ще влизат в действие незабавно. Няма да отпадне опцията водачите да апелират наложените им фишове. Ще има и бонус за тези, които платят до 14 дни – 30% от сумата.

Светозар Иванов е от водачите, които се възползват оптимално от тромавата и объркана процедура по налагане на наказване с акт от КАТ. Има близо 20 неплатени наказания зад тила си. Успял е да остане ненаказан за всички тези прегрешения.

По закон в този момент, след сформиране на акта на пътя, нарушителят чака най-малко месец до издаване на наказателно разпореждане, което също би трябвало да му бъде връчено. От Държавната организация за сигурност на придвижването изясняват за какво се постанова смяна в законодателството. 

" В момента Министерство на вътрешните работи изразходва запас да търси нарушителите. Едва ли не чиновник на Пътна полиция се явява призовкар, да търси лице, което може да не е на адрес или да не е показало нов адрес. Този дълъг развой по определяне на нарушаванията води след себе си до това, че много извършители основават в себе си възприятието на безотговорност. С течение на времето не се реализира превантивния и възпиращ резултат на наказването ", разяснява за Нова тв Тихомир Тодоров от Държавна организация за сигурност на придвижването.

Пътните специалисти поддържат утвърждения от държавното управление законопроект. " Нека да не забравяме, че всички тези извършители на ЗДВП, които остават ненаказани в утрешния ден заплашват освен нас, само че и нашите деца на пътя и, в случай че няма този механизъм за справяне, предварителна защита и санкции за нарушителите, то просто законът става безусловно неупотребяем ", сподели Мария Янева от Европейския център за превози политики.

Целта на предлагането е водачи като Светозар в бъдеще да бъдат глобени бързо. Предвидени са и
бонуси. " Нарушителят ще може да заплати 70% от размера на наложената санкция ", изясни Тихомир Тодоров. Срокът за отстъпката е 14 дни. Същият е и интервалът, в който водачите ще могат да апелират фишовете си.

Законопроектът занапред ще бъде обсъждан и гласуван в Народното събрание и ще влезе в действие най-рано следващата година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР