Наистина ли Булгаргаз се опитва да си събере парите от

...
Наистина ли Булгаргаз се опитва да си събере парите от
Коментари Харесай

Как Бургаргаз хем съди ТЕЦ Варна за 40 млн. лв., хем не се явява на делото


Наистина ли " Булгаргаз " се пробва да си събере парите от длъжници като Топлоелектрическа централа " Варна " или в действителност прави опит да обезпечи още време на този тъкмо си дебитор и да проточи заведеното против него дело? Въпросът идва няколко дни, откакто актуалният изпълнителен шеф на държавната газова компания Деница Златева разгласи, че " Булгаргаз " съди топлоцентралата, в която мажоритарен дял има почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, за отговорности от 40 млн. лева

На 4 януари пред Българска национална телевизия Златева, която бе назначена в държавната компания от служебния кабинет през август,: " Предприехме нова политика за събирания на вземанията. Има длъжници, които съдим като Топлоелектрическа централа " Варна " и други дребни компании. Защитаваме финансовите си ползи и когато забележим, че няма никаква стъпка за погасяване на отговорностите, подхващаме ограничения ".

" Защитата на финансовите ползи " обаче очевидно включва отсъствие на представител на " Булгаргаз " на първото съвещание по делото против Топлоелектрическа централа " Варна " във Варненския областен съд и искане от държавната компания да не му бъде даден ход. Това се схваща от, оповестен във фейсбук от юрист Методи Байкушев, както заяви " Медиапул ".

На въпросното правосъдно съвещание не се е явил и представител на Топлоелектрическа централа " Варна ", излиза наяве от правосъдния документ. От топлоцентралата също така не са си създали труда и да отговорят на исковата молба, заведена от държавната компания в съда, още при започване на правосъдния проблем.

Магистратите отхвърлят настояването на " Булгаргаз " и дават ход на делото. Следващото съвещание по него е планувано за 3 февруари 2023 година

Действията на " Булгаргаз " обаче имат последствия, излиза наяве от обявата на юрист Байкушев. Той изяснява, че съвещанието на 9 ноември 2022 година е било шансът " Булгаргаз " да се яви и в случай че Топлоелектрическа централа " Варна " отсъства (както и става), държавната компания да изиска " бързо неприсъствено решение " всъщност.

" Неприсъственото решение се постановява незабавно, без да има потребност от спомагателни съвещания, събиране на доказателства и така нататък И най-важното – то е необжалваемо. Веднага откакто има неприсъствено решение, " Булгаргаз " може да изиска издаване на изпълнителен лист и да запорира сметките на Топлоелектрическа централа " Варна " или да изнесе ТЕЦ-а на обществена обмен ", твърди юристът.

В случая ползата на " Булгаргаз " е да прибере 40 млн. млн. лв. отговорности, насъбрани по контракт от юни 2021 година

Настоящото управление на " Булгаргаз ", отпред с Деница Златева, няма нищо общо със завеждането на делото против Топлоелектрическа централа " Варна ". Искът бе импортиран в края на април 2022 година от предходното управление на държавната газова компания, което бе назначено от държавното управление на Кирил Петков и заменено от служебното държавно управление. Искът е за неплащане на доставен газ в интервала януари - април 2022 година Централата е поискала от предходното управление на " Булгаргаз " разсроченото погасяване на дълга, само че графикът не е признат от държавното сдружение - предходното управление желае заплащане вкупом. Това се става и следва завеждане на делото.

От правосъдния протокол от 9 ноември 2022 година се схваща още, че назначеното експерт по делото, което би трябвало са изготви експертиза, не е получило нужните документи от Топлоелектрическа централа " Варна ". " Булгаргаз " в тази ситуация е осигурила нужната документи. Вещото лице желае още време за правене на документа и съдът почита това му искане и указва на топлоцентралата да даде данните, а експертизата да бъде показана на идващото съвещание - т.е. на 3 февруари.

Това е вторият случай, в който " Булгаргаз " търси сметка от Топлоелектрическа централа " Варна ". През декември 2021 година държавната компания разгласи, че стопира снабдяването с гориво на топлоцентралата изиска запор на сметки поради насъбраните отговорности. Топлоелектрическа централа " Варна " тогава се издължава посредством търговия с ток на борсата. Тогава дългът възлизаше на към 24 млн. лева

Към момента Топлоелектрическа централа " Варна " е един от най-големите длъжници на " Булгаргаз ", като най-големият е " Топлофикация " - София, която е благосъстоятелност на Столичната община.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР