Наистина има болни, но от 17 млн. болнични половината са

...
Наистина има болни, но от 17 млн. болнични половината са
Коментари Харесай

Половината болнични на служителите са фалшиви, твърди бизнесмен

Наистина има заболели, само че от 17 млн. болнични половината са подправени. Когато всеобщо не се работеше през 2009 година, имаше максимален брой болнични. Това значи, че страната абдикира. Не могат да възложат на мен като шеф да управлявам издаването на болнични листа. Това не е наказване – 90% от болничните са за три дни. Защо би трябвало да обезпечавам повторно за тези три дни.

Това сподели пред bTV предприемачът Красимир Дачев по отношение на предлагането да се изплаща единствено 50% от заплатата през първите три дни от болничния.

По думите му " болнични се взимат към 15 септември или по новогодишните празници, те са повече от 50%. Системата е ерозирана, тъй като тя е корумпирана за болнични и инвалидни. Не забравяйте, че сме една доста изостанала стопанска система и би трябвало да изберем дали да влагаме в нея или в заплати. Много елементарно се подвигат заплати в случай че не инвестираш. "

" Нямаме късмет за Шенген в случай че не приближим 60% равнище на възнаграждение и Брутният вътрешен продукт на глава на популацията и заплати, в случай че това не стане през идващите 5 години нямаме никакъв късмет. " добави още той.

Според ръководителя на КНСБ Пламен Димитров не е това методът да се борим с подправените болнични:

" Защо, когато съм болен ще ме наказвате с половин заплата? Ще изхождаме от това че някой злоупотребява? Масова процедура в Европейски Съюз е да има очаквателен интервал. Има празни дни, които никой не заплаща, нито работодателя, нито Национален осигурителен институт. В Англия е първия ден, него никой не го заплаща. Трябва да се замислим. Механизмът е различен, който основава предварителна защита. Трябва да се върнем към главния механизъм – намалихме на 70% и бизнесът го одобри, както го одобриха всички страни. "

Припомняме, че съгласно предложение на държавното управление, от 1 януари, 2018 година компаниите ще заплащат единствено 50% от осигурителния приход за първите три дни вместо сегашните 70%, а Национален осигурителен институт ще продължи да заплаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%, както е сега.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР