Нахлуването на Русия в Украйна значително смути селскостопанските пазари, създавайки

...
Нахлуването на Русия в Украйна значително смути селскостопанските пазари, създавайки
Коментари Харесай

Войната в Украйна поставя под натиск сектора на биогоривата

Нахлуването на Русия в Украйна " доста смути селскостопанските пазари, създавайки повече неустановеност във връзка с бъдещата световна наличност на зърнени и маслодайни култури ", акцентира Европейска комисия в своята Двете страни в Черноморския район, 15% от царевицата и над 60% от слънчогледовото масло. Много страни разчитат на този експорт, включително част от европейските сътрудници.

Макар да акцентира, че в Европейски Съюз няма дефицит на селскостопански храни, само че и в противен случай - " има голям търговски остатък ", Комисията въпреки всичко пробва да понижи терзанията за продоволствената сигурност. Брюксел към този момент взе решение краткотрайно да отсрочи някои от зелените ограничения в земеделието и по този начин да увеличи продуктивността - въпреки това ненапълно да влиза в колизия с проектите за ускорена декарбонизация на Европейски Съюз.

Сега пък изпълнителният орган на Европейски Съюз се съгласи да даде на страните-членки зелена светлина да понижат краткотрайно биокомпонентата в горивата, като по този начин пробва да успокои терзанията, че повишеното търсене на възобновими биогорива ще провокира в допълнение напрежение на пазара на зърнени и маслодайни артикули. Очаквано, представители на засегнатия бизнес с биогорива реагираха остро.
Kакво предлага Европейска комисия
" Когато приказваме за пшеница, в действителност приказваме за самун, който да нахрани хората. След нашествието в Украйна цените на фючърсите на пшеницата се покачиха със 70% ", сподели по-рано този месец вицепредседателят на Европейска комисия Домбровскис. В опит да противодейства Европейска комисия към този момент заявява, че е подготвена да отсрочи въвеждането на зелените ограничения в земеделието, с цел да усили площите, които могат да бъдат засадени и по този начин да се подтиква реколтата.
Реклама Брюксел взе и други ограничения -, наранени от войната в Украйна; оторизации на държавите-членки да понижат своите ставки на Данък добавена стойност до 0% за избрани артикули и услуги - по-специално храни; а също и правото да създадат еднократен трансфер на най-уязвимите семействата като метод за справяне с достъпността на храните, употребявайки Фонда за европейска помощ за най-нуждаещите се.
Всъщност обаче 3-4 милиона тона от пшеницата и забележителен дял от царевицата, отгледана в Европейски Съюз, действително се употребяват за произвеждане на етанол за гориво, а огромна част от американската соя и европейската рапица - за биодизел. Сега Европейска комисия адресира и този проблем. " Комисията поддържа държавите-членки в потреблението на благоприятни условия за понижаване на каузи на разбъркване на биогорива - тъй като това също би довело до понижаване на земеделската земя в Европейски Съюз, която се употребява за произвеждане на първични материали за биогорива - и вместо това я насочва към производството на храни ", сподели още комисар Домбровскис.
Позицията на бизнеса
Бизнесът с произвеждане на биогорива, който е привързан с производството и на други артикули, включително фуражи и храни, реагира остро.

" Без производството на биогорива Европейски Съюз ще би трябвало да внася храна за животни и по-значителни количества масло ", се споделя в мнение на Европейският ръб за възобновим етанол (ePure), основана в Брюксел комерсиална асоциация, представляваща производителите на етанол. Заедно с Европейският ръб за биодизел (EBB), те настояват, че увеличението на използването на биогорива на хранителна основа в действителност ще усъвършенства продоволствената и енергийната сигурност в Европейския съюз, вместо да я накърни.
Реклама
" Промишлеността на Европейски Съюз за биогорива има стратегически принос за европейската продоволствена и енергийна сигурност. Европейската комисия постоянно удостоверява, че производството на биогорива в Европейски Съюз е стабилно. Едностранните дейности на страните членки на Европейски Съюз за понижаване на включването на биогорива могат да имат директни и косвени негативни последствия ", декларират още от ePure.

Същевременно, към 10 000 тона пшеница - еквивалентни на 15 милиона хляба - се изгарят всекидневно като етанол в колите на Европейски Съюз, съгласно скорошно изследване на Transport & Environment (T&E). Неправителствената организация за чиста подвижност декларира, че е " аморално " да се прави това на фона на покачващите се цени на храните, провокирани от нашествието на Русия в Украйна. Според групата неправителствени организации T&E с изключение на всичко друго цените на пшеницата, употребена в производството на етанол, и слънчогледовото масло, употребявано в биодизела, са се повишили доста след експлоадирането на войната.

От друга страна обаче събитията в Украйна сами по себе си доведоха да съществени пазарни и борсови земетресения в цените на горивата, а фектът от биокомпонентата в тях (която съгласно нормите на Европейска комисия е 6% за биодизела и 9 % за биоетанола) надалеч не е водещата причина. Редом с това биогоривата, които действително са възобновим източник, са част от напъните за понижаване на каузи на изкопаемите горива - значим път към противопоставяне на световното стопляне.
Как реагират държавите-членки
За момента страните в Европейски Съюз не са давали безапелационни поръчки, че възнамеряват да понижат каузи на биокомпонентата в горивата. Министерството на земеделието на Гърция въпреки всичко съобщи в понеделник, че производството на слънчогледово масло може да бъде увеличено, в случай че е належащо, като се създава повече за ползване на семействата, а не за биогорива, защото възходящите цени способстват за рекордната инфлация (достигаща 7,2% през февруари съгласно публични данни). Гърция изиска от Европейския съюз да утвърди и безплатни средства за посевите от мека пшеница и царевица за интервала 2023-2027 година като тласък за гръцките фермери.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Свят 1 Политика 2 Свят 3 Здравеопазване 1 Политика 2 Компании Реклама
Мярката бе подкрепена и от транспортни компании в страната, които заплашиха с митинги поради високите цени на горивата.

Според изчисленията на огромни складодържатели, където се случва смесването на биодобавките, понижението на биокомпонентата в горивата би имало съвсем неосезаем резултат върху цената й от порядъка на няколко стотинки, което няма да бъде усетено от крайния консуматор и ще се загуби в ценовия микс. В същото време ще се нанесе удар върху един към този момент създаден бизнес и направени вложения.

На държавно равнище в България към този момент представители на властта не са взимали отношение по тематиката.
Свързани публикации Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР