Нахлуването на коронавируса предизвика и още една пандемия – тази

...
Нахлуването на коронавируса предизвика и още една пандемия – тази
Коментари Харесай

Специална техника бори стреса по време на коронавируса

Нахлуването на ковид провокира и още една пандемия – тази на суматохата. Със своя непрестанно възходящ ритъм COVID-19 се трансформира в източник на стрес за огромна част от популацията.
Всичко по тематиката:Епидемията ковид (COVID-19) 2034
Една неповторима техника обаче може да помогне на съзнанието да се отпусне и „ да влезе в релси” на фона на изключителното състояние в страната. Става дума за техника на мозъка, която специалистите назовават „ майндфулнес”. А методът се явява като метод да се оправим с тревогата около ковид.

Самият термин идва от британски език и е формиран от две елементи –„ mind„ със значение „ ум” и „ full” в превод „ пълен”. В най-общ смисъл понятието се дефинира като фокусирано внимание и осъзнаване на всичко, което поражда в сегашния миг. Терминът има своя произход в будизма и думата „ sati”. Това значи необикновен тип усещане, посредством което се поставя завършек на психическото страдалчество, благоприятствайки щастието и благополучието. Или по-просто казано - да обръщаш внимание на настоящия миг, „ преднамерено и без да осъждаш”.

Пийте топла вода заран, заложете на живата храна

За метода споделя психотерапевтът доктор Вилияна Малева. Според експерта мозъкът е еволюирал по този начин, че да сме оптимално ефикасни в това по какъв начин да избегнем заплаха, с цел да ни помогне да оцелеем.

„ В мозъка има съответни елементи, съответни структури, които са профилирани в тъкмо съответни функции”, съобщи доктор Малева.

От антични времена присъщо за човешкото създание е да се паникьосва. Изпадайки в условия на мощен стрес, една доста остаряла част в мозъка се задейства и стартира да пречи на способността ни да мислим рационално.

„ Понякога нямаме надзор над дейностите си и просто реагираме първосигнално по първичен начин”, счита психотерапевтът.



Когато суматохата прекомерно доста ескалира, тя става доста лесна за разграничаване посредством най-различни мисли. В условия на тревога страстите отключват възприятие на смут, че нещо неприятно ще се случи. Телесните чувства също са знак за стрес. Когато човек се паникьоса, може да получи изтръпване на крайниците, ускорено сърцетуптене, зной или да му се завие свят.

„ Започва мислене в условия на сюреалистично усещане”, добави доктор Малева, като уточни, че суматохата може да отключи циничен кръг, от който мъчно можем да излезем.

Чрез майндфулнес на съзнанието се дава причина за съответно мислене.

СЗО предлага: Останете физически дейни

„ Важно е качеството на вниманието, не какво вършиме, а по какъв начин го вършиме. Не мозъкът ни да е цялостен с мисли, а ние да осъзнаваме тези мисли и какво се случва”, разяснява експертът.

Конкретна демонстрация на техниката е целеустремено и с желание да се концентрира мозъкът върху настоящия миг.

„ Умът по време на пандемия на суматохата мисли за най-лошите разновидности какво ще се случи”, разяснява психотерапевтът, като посъветва, че би трябвало да осъзнаем, че това са мисли и да се върнем към сегашното.

Другият миг при майнфулнес е изборът да се съсредоточим върху настоящия миг.

„ Много постоянно хората си блъскат главата в стената, мислейки си „ това би трябвало да е по този начин, това не би трябвало да е така”. Приемаме нещата такива, каквито са. Може да не е вярно, може да не е хубаво, може да е тъжно. Нещата са такива каквито са и ние би трябвало да се съобразяваме с действителността”, изясни още доктор Малева.

Майндфулнес гледа към сегашното и оказва помощ да се върнем към действителността, без да се изгубваме в мисли и паники. Благоприятният резултат на метода се крие и в това, че мозъкът става по-спокоен и дава здравословно разстояние сред мислите и възприятията.

„ Когато се дистанцираме от тези мисли и усеща те нямат толкоз надзор върху нашите дейности, ние придобиваме още веднъж надзор върху дейностите си и ставаме господари на държанието си. Ако нямаме тази пауза, надлежно пускаме се по течението и суматохата ни ръководи нас, суматохата ръководи нашите действия”, счита специалистът, допълвайки, че посредством майндфулнес управляваме личните си дейности.

Специалната техника на мозъка разрешава да бъдем гъвкави, да се приспособяваме към средата и да попаднем в златната среда на държание по време на пандемията. Методът може да се практикува посредством медитация, която е най-често срещаният метод за концентриране.

„ Всяка активност може да бъде изпълнена с майндфулнес. Важното е единствено да се концентрирайте 100% върху това, което вършиме и всеки миг, в който забележите, че мозъкът не е върху това, което вършиме, да се върнете”, разяснява експертът.

Пулмолог: Коронавирусът е стрес тест за организма

Експертите поучават методът да се ползва по 5 минути дневно.

„ Емоциите са заразни. Начинът, по който ние се усещаме, тъкмо както вируса, може да се съобщи на други хора”, уточни още психотерапевтът.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 2034  Германски милиардер и притежател на фармацевтична компания с оптимистична прогноза за ваксина за COVID-19 Германски милиардер и притежател на фармацевтична компания с оптимистична прогноза за ваксина за COVID-19  Със 100 за ден скочиха умрелите от COVID-19 в Съединени американски щати Със 100 за ден скочиха умрелите от COVID-19 в Съединени американски щати  1,5 млн британци с хронични болести са призовани да се самоизолират за три месеца, с цел да се спасят от ковид 1,5 млн британци с хронични болести са призовани да се самоизолират за три месеца, с цел да се спасят от ковид
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР