Наградата „Сахаров“ за 2020 г. за свобода на мисълта беше

...
Наградата „Сахаров“ за 2020 г. за свобода на мисълта беше
Коментари Харесай

Светлана Тихановска прие наградата „Сахаров“, спечелена от беларуската опозиция

Наградата „ Сахаров “ за 2020 година за независимост на мисълта беше призната от Координационния съвет - самодейност на смели дами и лица от политиката и гражданското общество.

По време на церемонията в Брюксел ръководителят Давид Сасоли се обърна към опозиционните водачи: „ Целият свят е наясно с това, което се случва в Беларус. Виждаме вашия кураж. Виждаме куража на дамите. Виждаме вашите премеждия. Виждаме неизразимите злоупотреби. Виждаме насилието. Вашият блян и решителност да живеете в демократична страна ни въодушевява “.

Светлана Тихановска, която бе главен опозиционен претендент на президентските избори през август, одобри премията с думите: „ Хората в Беларус показват всяка седмица от изборите на 9 август. Те показват за бъдещето си и бъдещето на тези, които не могат да участват. Те показват за свободата и достолепието на хората в Беларус, на европейците, на вас и нас. Без свободна Беларус и Европа няма да бъде изцяло свободна (...) Имам единствено едно предпочитание тази година. Бих желала всеки човек в Беларус, който е в пандиза или е заставен да живее в заточение, да се завърне вкъщи “.

На 22 октомври политическите водачи в Парламента оповестиха демократичната съпротива в Беларус, представлявана от Координационния съвет, за притежател на премията „ Сахаров “ за независимост на мисълта за 2020 година

Координационният съвет е самодейност на дами като Светлана Тихановска, Нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич, музикантът Мария Колесникова, политическите деятели Олга Ковалкова и Вероника Цепкало, както и на лица от политиката и гражданското общество - видеоблогърът и политически пандизчия Сергей Тихановски, създателят на беларуската организация за права на индивида „ Viasna “ Алес Беляцки, представителят на комитета за протестни дейности MTW Сергей Дилевски, създателят на канала Telegram NEXTA Степан Путило и политическият пандизчия и претендент за президент през 2010 година Микола Статкевич.

Парламентът осъди в резолюция от септември 2020 година репресиите на управляващите в Беларус по отношение на мирните митинги за правдивост. В сходство с друга резолюция от 26 ноември 2020 година евродепутатите приготвят задача за определяне на обстоятелствата за Беларус на 18-21 декември, с цел да решат по какъв начин да окажат спомагателна поддръжка на опозицията в страната.

Другите финалисти за премията

Освен опозицията в Беларус, финалисти за премията „ Сахаров “ тази година бяха монсиньор Наджиб Михаел, архиепископ на Мосул, Ирак, и Берта Касерес и други екологични деятели от Гуапинол, Хондурас.

Наградата „ Сахаров “ за независимост на мисълта носи името на руския физик и политически отстъпник Андрей Сахаров и се връчва всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 година и отличава персони и организации, защитаващи правата на индивида и главните свободи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР