Наградата “Академик Емил Джаков за научен принос в радиофизиката, физичната

...
Наградата “Академик Емил Джаков за научен принос в радиофизиката, физичната
Коментари Харесай

Български учени с отличия за иновативни разработки в областта на наноструктурите и микровълновото замърсяване

Наградата “Академик Емил Джаков ” за теоретичен принос в радиофизиката, физичната и квантовата електроника беше връчена през днешния ден на гала в Института по електроника на Българската академия на науките. Научният съвет на института присъжда оценката на два екипа от откриватели, осъществили максимален теоретичен пробив през миналата година.

Акад. Петър Атанасов и проф. дфн Николай Недялков получават премия за създаването си „ SERS на неоникотиноидни инсектициди благодарение на Ag и Au наноструктури “. Използвайки авангардния способ на незадълбочено усилената спектроскопия, учените създават нова методика за определяне на съществуване на нездравословни за индивида пестициди в селското стопанство. Двамата откриватели са създали наноструктурни подложки   със златни и сребърни наночастици, които ползват в проучванията си за съществуването на неоникотиноидни инсектициди. Използваните в създаването наноструктури са с размер към хиляда пъти по-тънък от човешки косъм. Чрез увеличаване на локалното електромагнитно поле и потребление на минимално количество от пестицида, елементарно може да бъде потвърдено съществуването му в листата или плодовете на селскостопанска продукция. Иновативният способ е от изключителна значимост за търсене на аргументите за всеобщото измиране на пчелни фамилии, които се намират наоколо до обработваеми земи. Резултатите по тази научна разработка са регистрирани с модерната инсталация на Националния институт по материалознание в японския град Цукуба. Научните проучвания на колектива са отразени в три изявления в влиятелните интернационалните списания J. of Raman Spectroscopy, Spectroscopy Letters и Applied Spectroscopy.

Наградата “Академик Емил Джаков ” се присъжда и на екип в състав: доцент доктор Светослав Колев, проф. дфн Кирил Крежов, доцент доктор Татяна Куцарова, Борислава Георгиева, Чавдар Гелев, Таня Малакова, Петя Пенева за научни разработки на тематика „ Магнитни фазови преходи и магнито-електричен резултат в хексаферити “.  Учените от Института по електроника са създали материали с качествено нови свойства, които гълтам микровълни и по този метод облекчават електромагнитните разстройства (хексаферитни материали с мултифероични свойства). Развитието на микровълновите технологии и високочестотните обхвати в промишлеността и медицината, както и наклонността за създаване на " умни градове ", води до повишаване на разстройствата в електронните устройства и физическото здраве на хората. Затова напъните на учените в международен мащаб са ориентирани към намирането на нови материали, които да облекчат проблемите с електромагнитните разстройства и замърсяване.

Разработката на българските откриватели разрешава ръководство на магнитната фаза посредством използване на външно електрично поле и противоположното - да се влияе върху електричната поляризация посредством използване на външно магнитно поле. Този резултат може да промени радикално магнитните технологии за предпазване на данни и технологиите в спинтрониката, които изискват многофункционалност, миниатюризация, ниска цена и по-добра продуктивност. Новото потомство магнитни материали (мултифероиците), могат да се употребяват за изработването на чувствителни датчици на електрично и магнитно поле в биомедицината, генератори, мултифероични жиротрони, фотоволтаични мултифероични слънчеви кафези, умна стелт технология за военната индустрия и защитата, възстановяване на съхранението на данни в осведомителните технологии и други

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР