Награда за български автор, осигурена от Община Димитровград, връчва днес

...
Награда за български автор, осигурена от Община Димитровград, връчва днес
Коментари Харесай

Димитровград връчва награда на Триеналето на сценичния плака...

Награда за български създател, обезпечена от Община Димитровград, връчва през днешния ден кметът Иво Димов на церемонията за разкриване на десетото юбилейно издание на Международно триенале на театралния афиш. Церемонията е от 18 ч. в мраморното предверие на НДК– София. Общината има обичаи в провеждането на трианалето. То е основано в Димитровград, където са и  първите му пет издания. 

Създадено през 1994 година от Божидар Икономов (1943-2016), Божидар Йонов и Албена Спасова, през днешния ден то е измежду авторитетните интернационалните платформи за афиш.

„ Десетото издание е с мотото „ Силата на плаката “ и се отличава от всички предишни, освен тъй като юбилеят подготвя към ретроспекции и прогнози, а и тъй като последните 3 години подложиха на тестване гражданската и креативна сензитивност на плакатиста. Пандемията и войната в Украйна оставят отпечатък върху показаните творби, уголемяват обсега на форума и удостоверяват възгледа, че светът е сцена, а плакатът нейно огледало “, разясняват уредниците.

Домакин е Националният замък на културата, а съпътстващите изложения са в Националната изложба – Квадрат 500, в залата на СБХ „ Райко Алексиев “ и в новооткритата столична изложба 88.

Събитието ще продължи до 21 ноември с богата и разнообразна стратегия. Изложбата на интернационалното и селекционно жури в изложба на СБХ „ Райко Алексиев “, открита на 29 октомври, продължава до 12 ноември. Експозицията включва творби както на българските създатели, които селектираха плакатите и образуваха сбирката на Триеналето, по този начин и на задграничните посетители, които ще дефинират премиите директно преди формалното разкриване. 

По традиция премиите се дефинират от авторитетно интернационално жури, което номинира плакати измежду повече от 300 експонати, съставящи сбирката на триеналето, авансово подбрана от национално селекционно жури от близо 3000 действителни и виртуални оферти, пристигнали от целия свят. Щефан Бунди от Швайцария, Гите Кат от Дания, Ришард Кайзер от Полша, Бата Кнежевич от Сърбия  и българските им сътрудници Божидар Йовов, Георги Янков и Любен Генов ще дефинират Голямата премия, два равностойни наградата за всеки от разделите и премията „ Асен Старейшински “ за млад създател до 35 година

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР