Наемите в Атика в Гърция са се повишили с 35%

...
Наемите в Атика в Гърция са се повишили с 35%
Коментари Харесай

Какво се случва с наемите и цените на имотите в Гърция

Наемите в Атика в Гърция са се повишили с 35% през последните шест години и в този момент са доста покрай исторически високите равнища от 2009 година Това умозаключение е направено въз основа на изследване, извършено от Potamianos Real Estate Group, написа Ekathimerini. Районът включва столицата на Гърция, Атина, както и две съществени пристанища - Пирея и Рафина.

Според изследването междинният наем в Атика през днешния ден е 7,9 евро на квадратен метър на месец, нарастване с повече от една трета от 2017 година Цената на месечния наем на апартамент за семейство (80-100 кв.м) варира от 500-800 евро, а в някои региони надвишава 1000 евро, сподели изследването на Potamianos.

Цените на парцелите и наемите в Гърция демонстрират постоянна възходяща наклонност, нараствайки с годишен ритъм от 8% и 5% през последното тримесечие на 2022 година, споделят специалисти по парцели Spitogatos.

Според ценовия показател Spitogatos SPI междинните продажни цени на парцелите в Гърция са се нараснали със 7,2% през 2022 година, а наемите с 6,7%.

Районите на Гърция, в които се следи най-голямо нарастване на цените на парцелите и наемите през 2022 година, са северните и южните покрайнини на Атина, центърът на Атина и предградията на Пирея.

Бум на покупките на парцели от чужденци в Гърция

Водещи във връзка с интереса на вложителите и купувачите са южните покрайнини на Атика по продължение на Атинската Ривиера, със междинни цени на жилищата във Вулиагмени от 5 933 евро на квадратен метър, което е с 19% повече от 2021 година
 istock istock
В същото време в гръцката столица Атина, продължаващите градски стратегии за разкрасяване, както и появяването на нови хотели и метростанции доведоха до повишаване на цените на парцелите с 22% в Мец, с 21% в Илисия и с 20% в Гуди, до момента в който недвижимите парцели към Пирея са поскъпнали с 10% спрямо 2021 година

По отношение на наемите най-голям растеж е регистриран в Атика през 2022 година Цените в морския район Вари-Варкиз са се нараснали с 23%, във Филотея с 21%, в Химетус с 18%, в Кифисия с 15%, в Пираики с 14%, в Колонаки с 13%, в Агия Параскеви с 12% и в Пагати с 11%.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР